|
Економічний аналізДата публикации: 06.05.2020 20:18
Практична робота №1 З дисципліни «Економічний аналіз» Студента (тки) групи________________ ______________________________________________________ (ПІП) Тема: Методи елімінування. Задача 1 Маємо дані про обсяг товарної продукції підприємства, кількість верстатів та кількість днів, відпрацьованих одним верстатом. Визначити: 1 середній виробіток верстата; 2) величину впливу на обсяг продукції факторів : - зміни кількості верстатів; - зміни кількості годин, відпрацьованих одним верстатом ; - зміни середнього виробітку за 1 верстато-годину . Вплив факторів здійснити методами: - абсолютних різниць; Зробити висновки.
Вихідні дані
Розв’язок:
Задача 2 На основі даних таблиці визначити:
а) річної програми випуску продукції; б) зміни рівня цін; в) середньорічної вартості основних фондів, методом ланцюгових підстановок;
Вихідні дані
Розв’язок:
Практична робота №2 З дисципліни: Економічний аналіз Студента (тки) групи ____________ ________________________________________________________(ПІП) Тема: Метод відносних різниць та індексний метод Завдання практичної роботи Задача 1. Визначити:1) результативний показник - фонд заробітної плати робітників ; 2) вплив на зміну результативного показника методом відносних різниць таких факторів: -середньогодинної тарифної ставки; середньооблікової кількості робітників; середнього числа днів роботи; середньої тривалості робочого дня. Зробити висновки.
Задача 2. Маємо дані про зміни в реалізації верхнього одягу у магазині за 2 періоди:
Визначити: 1) загальні індекси цін, фізичного обсягу реалізованого товару та товарообігу; 2) обчислити абсолютний приріст вартості продукції в цілому та за рахунок зміни цін та фізичного обсягу. Зробити висновки
Практична робота № 3 Тема. Аналіз фінансових результатів. Мета: закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок з питань розрахунку та аналізу показників фінансових результатів, впливу факторів на їх зміну . Вид заняття: практична робота. Методи проведення заняття: пояснення, бесіда, самостійна робота студента. Матеріально-технічне, інформаційне та дидактичне забезпечення: калькулятори, заповнені форми фінансової звітності: ф.1 «Баланс» та ф.2 «Звіт про фінансові результати», завдання практичної роботи. Рекомендована література
Основні теоретично-розрахункові положення теми І. Аналіз фінансових результатів.
Згідно з П(С)БО 3 Звіт про фінансові результати містить такі статті прибутків: 1. Валовий прибуток – це різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). 2. Прибуток від операційної діяльності – це алгебраїчна сума валового прибутку, іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат. 3. Фінансовий результат до оподаткування – це алгебраїчна сума прибутку від операційної діяльності,доходу від участі в капіталі, фінансових та інших доходів, втрат від участі в капіталі, фінансових та інших витрат . 4. Чистий фінансовий результат – це алгебраїчна сума фінансового результату до оподаткування, витрат (доходу) з податку на прибуток, та прибутку (збитку) від припинення діяльності після оподаткування. В процесі аналізу валового та чистого прибутку порівнюють фактичні дані з плановими (базовими) і знаходять абсолютне та відносне відхилення. Визначають рівень виконання плану та виявляють фактори, які вплинули на зміну прибутку. Основні фактори, які впливають на прибуток:
Далі визначають резерви збільшення прибутку.
ІІ. Аналіз рентабельності. Показниками рентабельності продукції є:
Rзаг = ВП – валовий прибуток; ОФс – середньорічна вартість основних засобів; ОбФ – середньорічна вартість оборотних коштів
Rпродукції = П – прибуток від реалізації продукції (валовий прибуток); С – собівартість реалізованої продукції..
Ri = Ri – рентабельність i-го виробу продукції, %; Ці, Сі – відповідно ціна і собівартість i-го виробу продукції.
Rпродукції =
Після визначення рівня рентабельності обчислюють вплив факторів на рівень рентабельності методом ланцюгових підстановок.
Практична робота № 3 Дисципліна: «Економічний аналіз» По темі «Аналіз фінансових результатів» Студента групи ____________
ЗАДАЧА 1На підставі ф.2 «Звіту про фінансові результати» проаналізувати структуру доходів підприємства. Зробити висновки.Аналіз структури доходів, тис. грн.
Висновок:
ЗАДАЧА 2 На підставі ф. 2 «Звіту про фінансові результати» дайте оцінку загальній сумі прибутку та окремим його видам. Аналіз прибутку підприємства, тис. грн.
Висновок:
ЗАДАЧА 3На основі даних ф. 2 «Звіту про фінансові результати» та ф.1 «Балансу»: 1) обчислити невідомі показники; 2) вивчити вплив факторів на зміну рентабельності продукції. Зробити висновки.
Аналіз рентабельності
Висновок: ЗАДАЧА 4Маємо дані про реалізацію продукції «А» на підприємстві, її собівартості та ціни. На основі даних свого варіанту розрахувати:
Аналіз прибутку від реалізації продукції «А»
Практична робота № 4 Тема: Аналіз складу майна та джерел його утворення. Аналіз використання оборотних коштів на підприємстві.
Мета: навчитися аналізувати структуру майна, стан основних засобів , структуру джерел формування засобів та ефективність використання оборотних засобів. Вид заняття: практична робота.
Основні теоретично-розрахункові положення теми Основні напрямки аналізу 1. Аналіз структури активів підприємства. Основним джерелом аналізу є «Баланс». Структура активів визначається співвідношенням кожного виду майна в загальній валюті балансу. Структура визначається на початок та кінець року, робляться висновки щодо структурних зрушень. В даному розділі важливо встановити зміну основних та оборотних засобів в абсолютному та відносному вираженні, акцентують увагу на рух грошових коштів. 2. Аналіз стану основних засобів. Стан основних засобів вивчається за такими коефіцієнтами:
3. Аналіз ефективності використання майна Аналіз ефективності використання майна здійснюється за допомогою показників: 1.Рентабельність активів: Примітка: середня величина активів обчислюється:
2.Рентабельність власного капіталу - показує величину прибутку, що його одержує з кожної гривні, вкладеної у підприємство:
3.Оборотність коштів у розрахунках, оборотів О к = Середня дебіторська заборгованість обчислюється 5. Оборотність виробничих запасів, оборотів: 6. Коефіцієнт оборотості оборотних засобів: 7.Оборотність оборотних засобів, днів Ооб.з = 8.Оборотність капіталу, оборотів: Ов.к = Приклад Структура засобів підприємства (активів) (тис. грн.) Таблиця 1
Аналізуючи структуру засобів підприємства можна зробити висновок, що структура оборотних активів у підсумку балансу становить 70% на початок року і зростає до 76% на кінець, в той же час як оборотні активи майже 30% на початок і зменшуються до 23,7% на кінець. Загальна сума необоротних активів зменшилися на 4257.6 тис.грн.(6.01%), зменшення відбувається по всім статтям. Найбільший відсоток у необоротних активів займають основні засоби, близько 23% на початок та 19% на кінець. Оборотні активи, навпаки, збільшилися і це збільшення складає 46953.6 тис.грн. (28.1%),в основному за рахунок запасів і витрат (+48660 тис. абл.). Грошові кошти збільшилися на 182.1%, інші оборотні активи зменшилися на 11.3%. У оборотних коштах найбільший відсоток складають запаси і витрати структура яких на кінець року зросла на 8,5% Витрати майбутніх періодів зросли на 52.0% Загальний напрямок руху балансу становить + 42736.2 тис. грн., що вказує на збільшення активів підприємства. Все це свідчить про збільшення обороту підприємства і позитивні тенденції у його роботі.
Практична робота №4 З дисципліни «Економічний аналіз» Тема: Аналіз складу майна та джерел його утворення. Аналіз використання оборотних коштів на підприємстві.
Студента(тки) групи _________ _____________________________________________________________(ПІП) Назва підприємства __________________________________________ Завдання 1.За даними «Балансу» (ф.1 ) господарські засоби необхідно згрупувати за економічними ознаками і порівняти в динаміці їхній склад і структуру. Зробити відповідні висновки. Структура засобів підприємства (активів) Таблиця 1
Висновки:
Завдання 2. За даними «Балансу» розрахувати показники стану основних засобів на початок та кінець року. Зробити висновки. Аналіз стану основних засобів Таблиця 2.
Розв’язання:
Висновки:
Завдання 3. За даними «Балансу» проаналізувати структуру джерел формування пасивів. Зробити висновки через які коштів відбувалась зміна вартості майна. Визначити коефіцієнт незалежності.
Склад і структура джерел формування засобів підприємства (пасивів) Таблиця 3
Висновки:
Практична робота № 5 Тема: Аналіз ліквідності і платоспроможності підприємства. Аналіз фінансової стійкості підприємства
Мета: закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок з питань розрахунку та аналізу показників, що характеризують стійкість фінансового стану та платоспроможність підприємства на підставі даних фінансової звітності ф.1 “Баланс” та ф.2 “Звіт про фінансові результати”. Вид заняття: практична робота. Методи проведення заняття: пояснення, бесіда, самостійна робота студента. Матеріально-технічне, інформаційне та дидактичне забезпечення: калькулятори, заповнені форми фінансової звітності: ф.1 “Баланс” та ф.2 “Звіт про фінансові результати”, завдання практичної роботи. Рекомендована література:
Основні теоретично-розрахункові положення теми. І.Аналіз ліквідності і платоспроможності. Ліквідність активів – це величина, зворотна ліквідності балансу за часом перетворення активів у грошові кошти, що менше необхідного часу для перетворення того чи іншого активу в грошову форму, то вища його ліквідність. Ліквідність балансу, або платоспроможність, забезпечується в тому разі, коли менш ліквідні активи покриваються відносно стійкими пасивами, а короткостроковим борговим зобов’язанням відповідає найбільш ліквідна частина активів. Аналіз платоспроможності починають з оцінки ліквідності балансу, яка передбачає порівняння відповідних груп активів та пасивів підприємства. Для оцінки ліквідності балансу, аналізу платоспроможності підприємства має значення поділ активів підприємства за ступенем їх ліквідності на такі основні групи:
Пасиви відповідно класифікуються на такі групи:
За різними методиками забезпечення наступних витрат і платежів відноситься чи до довгострокових пасивів, чи до постійних пасивів. До третьої групи також рекомендують включати доходи майбутніх періодів. Баланс вважається ліквідним якщо виконуються такі умови: А1 >П1 А2 > П2 А3> П3 А4 > П4. Показники платоспроможності розраховуються як відношення суми ліквідних активів до суми поточних зобов'язань. Для оцінки платоспроможності підприємства використовують такі показники: - коефіцієнт покриття (К п); - коефіцієнт загальної ліквідності (К л); - коефіцієнт абсолютної ліквідності ( Кал). Коефіцієнт покриття (К п) обчислюється як відношення оборотних активів до поточних зобов'язань і характеризує кратність покриття короткострокової заборгованості оборотними активами. Коефіцієнт покриття показує, що оборотних активів достатньо для розрахунків по короткострокових зобов'язаннях і свідчить про захищеність кредитів від непогашених зобов'язань. Міжнародний досвід показує, що для більшості підприємств коефіцієнт покриття повинен бути на рівні 2-2,5. Коефіцієнт загальної ліквідності (Кл) обчислюється як відношення суми найбільш ліквідних активів (грошових коштів та їх еквівалентів, поточних фінансових інвестицій та дебіторської заборгованості) до поточних зобов'язань. Товарно-матеріальні цінності при розрахунку цього показника виключаються з оборотних активів виходячи з тих міркувань, що їх не можна швидко перетворити в грошові кошти. Практичний досвід підказує, що коефіцієнт загальної ліквідності (Кл) не повинен мати значення нижче одиниці. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал) обчислюється як відношення Теоретично достатнім вважається значення цього коефіцієнта в межах 0,25-0,3, тому що строки погашення зобов'язань не настають одночасно.
Завдання практичної роботи №5. (для всіх варіантів) Завдання 1. За даними ф.1 “Баланс” визначте показники, що характеризують фінансову стійкість підприємства. Розрахунки подайте за формою табл. 2. Зробіть висновки. Таблиця 2
Завдання 2. Проаналізуйте показники, що характеризують платоспроможність підприємства. Розрахуйте коефіцієнти ліквідності (табл.3 ). Визначте фактори зміни ліквідності. Зробіть висновки. Таблиця 3
Практична робота №5. З дисципліни:Економічний аналіз по темі:: Аналіз ліквідності і платоспроможності підприємства. Аналіз фінансової стійкості підприємства» Студента (тки) групи_______ ____________________________________________________ (ПІП)
Завдання 1. За даними ф.1 “Баланс” визначте показники, що характеризують фінансову стійкість підприємства. Розрахунки подайте за формою табл. 2. Зробіть висновки. Таблиця 2
Розв’язання:
Завдання 2. Проаналізуйте показники, що характеризують платоспроможність підприємства. Розрахуйте коефіцієнти ліквідності (табл.3 ). Визначте фактори зміни ліквідності. Зробіть висновки. Таблиця 3
Розв’язання:
Висновки:_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Завдання 3
На основі даних балансу здійснити аналіз кредиторської заборгованості.
Висновки:
Практична робота №6 Тема: Аналіз виробництва продукції, робіт та послуг. Мета: закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок з питань аналізу виконання плану та динаміки продукції в цілому по підприємству, за асортиментом та сортністю; визначати та аналізувати ритмічність та рівномірність роботи. Вид заняття: практична робота. Методи проведення заняття: пояснення, бесіда, самостійна робота студента. Матеріально-технічне, інформаційне та дидактичне забезпечення: калькулятори, завдання практичної роботи. Рекомендована література:
Основні теоретично-розрахункові положення теми: І. Аналіз виконання плану за асортиментом. Аналіз починають з оцінювання виконання плану та динаміки виробництва в цілому по підприємству за основними виробничими одиницями, визначають причини невдач. Одним з важливих напрямів обсягу випуску продукції є вивчення його асортиментно-структурному аспекті. Під асортиментом розуміють перелік видів продукції із зазначенням обсягів випуску. Більш вузьким є номенклатура випуску, яка характеризує тільки обсяг, різноманітність продукції, що виробляється. Розрахунок виконання плану з асортименту наведемо на прикладі: Приклад 1.
Існує 3 способи виконання плану з асортименту .
Перший має назву “спосіб найменшого числа”, суть якого полягає у виборі меншої із двох сум. Ці залікові суми разом становлять 1060 тис. грн., звідси коефіцієнт асортиментності: Кас = 1060:1150=0,92
За другим способом беруть як загальний показник найменший серед усіх виробів відсоток виконання плану, тобто 50 %. Отже Кас = 0,5.
Третій спосіб пропонує знаходити співвідношення кількості виробів з повним виконанням плану до кількості планових позицій. Цей показник пов’язаний із номенклатурою продукції, звідси його назва – коефіцієнт номенклатурності. Кн = 3:5 = 0,6 Отже за всіма способами план з асортименту не виконано. ІІ. Аналіз якості продукції. Оцінюючи зміну якості продукції на підприємстві, слід віддавати перевагу об’єктивним і кількісним показникам якості, які забезпечують належну точність визначення стану якості продукції. Найбільш вдалою ілюстрацією цього може бути аналіз показника сортності продукції. Сортність використовують щодо продукції, в якій допускаються певні несуттєві відхилення деяких ознак і якостей від чинних стандартів і технічних вимог. Приклад 2. Аналіз виконання плану за сортністю.
Примітка: по сортовий коефіцієнт обчислюється на основі цінового співвідношення кожного сорту, для цього беруть за базовий найвищий з усіх сортів і розраховують відповідні коефіцієнти шляхом ділення ціни кожного сорту на ціну базового сорту. Тобто для 1-го сорту коефіцієнт становить 10:10=1, для 2-го сорту 8:10=0,8, для 3-го сорту 6:10=0,6. Виконання плану за сортністю можна визначати трьома способами: 1. Спосіб першосортних одиниць. Посортові коефіцієнти слід помножити на відповідну кількість продукції або показники питомої ваги й одержані суми скласти. Плановий коефіцієнт сортності дорівнює: Кп = Фактичний коефіцієнт сортності дорівнює: Кф = Оскільки фактичний показник має величину, меншу за планову, можна зробити висновок, що фактична сортність продукції нижча за планову. 2. Спосіб порівняння середньозважених цін. Якщо фактична середньозважена ціна одного виробу більша або дорівнює плановій, план за сортністю вважається виконаним. Цей спосіб не можна використовувати для розрахунку загального показника по підприємству. Планова ціна виробу: Фактична ціна виробу: Виконані розрахунки також свідчать про невиконання плану за сортністю. 3. Спосіб порівняння виконання плану у вартісному та натуральному вимірі. Випередження рівня виконання плану у натуральному вимірі – 101,1% (880/870*100) порівняно з вартісним – 100,8 % (7780/7720*100) – підтверджує факт невиконання плану за сортністю. Насамкінець виконують розрахунок впливу зміни кількості та якості продукції на обсяг її випуску у вартісному вимірі. Розрахунок факторів: 1. зміна кількості виробленої продукції (880-870)*8,87 = +88,7 (грн.); 2. зміна якості (сортності) продукції (8,84 – 8,87)*880 = -26,4 (грн.). ; Загальний вплив: 88,7 + (-26,4) = 62,3 (грн.)
ІІІ. Аналіз ритмічності . В процесі аналізу продукції обов’язково потрібно звернути увагу на ритмічність та рівномірність виробництва, адже аритмія призводить до простоїв, наднормових робіт, а це підвищує собівартість, веде до збитків. Вивчаючи це питання слід розрізняти два поняття: рівномірність роботи – це однаковий випуск продукції за однакові проміжки часу. Ритмічність - це випуск продукції в повній відповідності до встановленого завдання на кожний окремий проміжок часу. Міру явища характеризують такі коефіцієнти: Коефіцієнт ритмічності – визначається методом заліку - до ритмічної роботи зараховують фактичний випуск продукції, але не вищий від запланованого і відносять до запланованого. Коефіцієнт рівномірності, знаходять питому вагу продукції за кожний з однакових проміжків часу звітного періоду, а також того випуску, який був би в разі рівномірної роботи. Сума взятих до заліку показників частки випуску за всіма відрізками часу звітного періоду дає коефіцієнт рівномірності. Приклад 3. Розрахунок показників ритмічності та рівномірності випуску.
Отже, К ритм = 3000 : 3100 = 97 %; К рівн. = 99 %. Отже план по ритмічності невиконано на 3%, а рівномірності на 1%.
Завдання практичної роботи №7. Задача 1. На основі вихідних даних провести аналіз виконання плану за асортиментом за трьома відомими способами. Зробити висновки.
Задача 2. На підставі вихідних даних проаналізувати виконання плану за сортністю відомими способами. Зробити висновки.
Задача 3. На основі вихідних даних проаналізувати ритмічність та рівномірність випуску продукції . Зробити висновки.
Практична робота № 7 Тема: Аналіз трудових ресурсів та використання робочого часу . Аналіз продуктивності праці.
Мета: закріплення теоретичних знань та практичних навиків, щодо розрахунку та аналізу забезпечення підприємства трудовими ресурсами, їх структури, руху та показників, що характеризують використання робочого часу. Вид заняття: практична робота. Методи проведення заняття: пояснення, бесіда, самостійна робота студента. Матеріально-технічне, інформаційне та дидактичне забезпечення: калькулятори, завдання практичної роботи. Рекомендована література: 1. Економічний аналіз: Навч. посібник / М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І. Горбаток; За ред. акад. НАНУ, проф. М.Г. Чумаченка. – К. КНЕУ, 2001р. (Розділ 13, ст.377-403.). 2. Івахненко В.М. Курс економічного аналізу: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. К. КНЕУ, 2000 р. (Тема 7, ст. 66-78).
Основні теоретично-розрахункові положення теми: І. Аналіз забезпеченості підприємства працівниками. 1) Під час аналізу визначають забезпечення підприємства працівниками шляхом співставлення фактичної чисельності з плановою в цілому і по окремих категоріях, визначити абсолютне відхилення та їх причини. 2) Структура персоналу визначається співвідношення чисельності окремих категорій працівників до планової і виражається у відсотках. Структура порівнюється з планом та минулими періодами та робляться висновки про її зміну. 3) Рух робочої сили вивчається за коефіцієнтами:
Такі показники порівнюють з минулим роком і роблять висновки по їх зміні.
Приклад 1. За січень місяць середньооблікова чисельність персоналу становила 127 осіб. Протягом даного періоду на підприємство було прийнято 3 особи, а звільнено з різних причин 8 осіб, в тому числі за власним бажанням 4, у зв’язку з порушенням трудової дисципліни звільнили 2 особи. Обчислити показники руху персоналу. Розв’язання: Показники руху: 1) коефіцієнт обороту з прийняття:
2) коефіцієнт обороту зі звільнення:
3) коефіцієнт плинності кадрів:
Отже коефіцієнт обороту зі звільнення перевищує коефіцієнт обороту з прийняття майже на 4%.
ІІ. Аналіз використання робочого часу. 2.1 Середні показники використання робочого часу. Аналіз здійснюється за допомогою таких показників: 1.Середня кількість днів (годин), відпрацьованих одним робітником: Кількість відпрацьованих всіма робітниками людино-днів (людино-годин) Кд(г) = ------------------------------------------------------------------------------------------------; Середньооблікова чисельність робітників
2.Середня тривалість робочого дня: Кількість відпрацьованих людино-годин всіма робітниками Тд = -------------------------------------------------------------------------------------; Число відпрацьованих людино-днів всіма робітниками Дані показники порівнюють з планом, визначають відхилення і встановлюють конкретні причини можливих відхилень. Особливу увагу звертають на виявлення різних непродуктивних втрат часу.
Приклад 2. На основі даних здійснити аналіз показників використання робочого часу. Таблиця 1
Отже, за даними таблиці видно, що на підприємстві не ефективно використовується робочий час. Це можна побачити через зменшення робочого часу в цілому на 67,5 тис. годин або на 3 тис. днів, якщо брати на 1 працівника відповідно на 50 годин та на 3 дні. Це може відбуватись за різних причин наприклад простої прогули, хвороби і т.д. Для поглибленого аналізу такі втрати часу потрібно розглянути детальніше.
2.2 Вивчення впливу факторів на зміну фонду робочого часу. Під час вивчення робочого часу особливу увагу приділяють на вивчення впливу факторів на зміну фонду робочого часу . До таких факторів належать:
Ця залежність виражається формулою: Вплив факторів визначається будь - яким із відомих прийомів елімінування 3. Аналіз продуктивності праці. Продуктивність праці аналізується у вартісних , натуральних та трудових вимірниках. Під час аналізу визначаються такі показники: 1) середній виробіток робітника за день (годину) Товарна продукція СВд(г) =------------------------------------------------------------------------------------------; Кількість відпрацьованих робітниками людино-днів (людино-годин)
2) середньорічний виробіток робітника
Товарна продукція СВ(р) = -------------------------------------------------------------------; Середньооблікова чисельність робітників Такі показники порівнюють з планом або минулим періодом і вивчають вплив факторів на їх зміну.
Приклад 3 На основі даних таблиці здійснити аналіз продуктивності праці. Таблиця 2.
На основі розрахованих даних можна зробити висновок, що продуктивність праці на підприємстві зросла, але не ефективно використовувався робочий час у звітному році відносно базового, тому і обсяг продукції майже не змінився. На наступному етапі проводиться аналіз впливу факторів (будь-яким методом) на продуктивність праці та обсяг товарної продукції за наступними моделями: СВ = К днів * Трив. роб дня * Середньогодинний виробіток. ТП = Чисельність робітників * Кількість днів * Трив. роб дня * Середньогодинний. виробіток
Завдання практичної роботи № 7
Завдання 1. На основі вихідних даних (таблиця 7) проаналізувати середньооблікову чисельність персоналу та його рух. Зробити висновки. Таблиця 3
Завдання 2. На основі вихідних даних (таблиці 7) проаналізувати використання робочого часу. Зробити висновки. ( Таблиця 4)
Завдання 3. На основі вихідних даних (див. табл.7) аналізувати показники продуктивності праці, визначити вплив факторів на обсяг товарної продукції. Зробити висновки. Таблиця 5.
Завдання 4. На основі даних таблиці 5 здійснити вплив факторів на зміну середньорічного виробітку. Зробити висновки.
Домашнє завдання: Завдання 1. На основі вихідних даних таблиці 7 проаналізувати структуру персоналу за два періоди зробити висновки про структурні зрушення. (Таблиця 6)
|