Навчальні завданнЯ І методичні вказівки
до проведення семінарських (практичних) занять і самостійної роботи студентів
з дисципліни
“Міжпредметний тренінг
(Рослинництво)”
для студентів спеціальності «Менеджмент»
(спеціалізація «Менеджмент агробізнесу»)
УХВАЛЕНО
На засіданні кафедри
економіки та менеджменту агробізнесу
Протокол № __ від ______________ р.
Завідувач кафедри С.І. Дем'яненко
Київ 2019
Навчальні завдання і методичні вказівки до проведення семінарських (практичних) занять і самостійної роботи студентів з дисципліни «Міжпредметний тренінг» для студентів спеціальності «Менеджмент» (спеціалізація «Менеджмент агробізнесу»)/ Уклад. О.Ю. Ничипорук, О.В. Садовник, О.О. Сас. – К.: КНЕУ, 20__. – __ с.
Укладач:
Рецензент:
Відповідальний за випуск завідувач кафедри економіки агропромислових формувань С.І. Дем'яненко
У сучасних умовах ринку та тотальної глобалізації забезпечити ефективну діяльність підприємства будь-якої форми власності стає все важчим завданням. Практика підприємств всіх галузей економіки, попри скептику перехідного пострадянського періоду, показує дієвість планування, як інструменту досягнення такої мети. Менеджери в один голос свідчать про необхідність деталізованих розрахунків перед початком будь-якого виробничого чи невиробничого процесу. «Оцифрування» первинних даних не завжди відображає ефективність, наприклад обслуговуючого характеру, але слугує базою для аналізу впливу на кінцеві результати діяльності. У зв’язку з цим кожне підприємство повинно мати спеціалістів, що можуть сформувати первинну інформацію та об’єднати її у виробничо-фінансовий план. Підготувати таких спеціалістів для аграрних формувань, з набутими раніше знаннями фахових дисциплін економіки, надати можливість систематизувати їх, покликаний курс “Міжпредметний тренінг (рослинництво)”.
Мета опанування навчальної дисципліни “Міжпредметний тренінг (рослинництво)” – закріпити та систематизувати знання з фахових та профільних дисциплін, а саме набути умовно-практичних навичок побудови виробничо-фінансового плану галузі рослинництва на сільськогосподарському підприємстві.
Дисципліни, що передують вивченню: «Економіка підприємства АПК», «Інформатика (Excel)», «Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва», «Планування і контроль на підприємстві», «Організація виробництва», «Організація і стимулювання праці», «Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків», «Бухгалтерський облік».
У процесі викладання дисципліни реалізуються такі завдання:
Оцифрувати технологічні карти вирощування сільськогосподарських культур;
Визначити сезонну потребу власної та найманої техніки;
Сформувати потребу у виробничому та адміністративному персоналі, побудувати організаційну структуру управління;
Запланувати потребу товарно-матеріальних цінностей та графік їх придбання;
Розрахувати та обґрунтувати планову собівартість продукції рослинництва (зерно, цінні зерновідходи, солома);
Спрогнозувати помісячно рух готівки, визначити потребу в кредитному ресурсі;
Запланувати фінансові результати за календарний рік. Баланс
Формат проведення дисципліни - теорія “Ігор”:
В академічній групі студентами (самостійно) створюються мікрогрупи чисельністю до 6-ти студентів;
Члени мікрогруп самостійно обирають свого представника – «керівника»;
Керівники обирають собі Заступника та делегуються повноваженнями розподіляти поставлені завдання між членами групи;
Варіант завдання обирається за жеребкуванням між керівниками груп;
Власник – Викладач.
Підсумковий контроль дисципліни "Міжпредметний тренінг (рослинництво)" проводиться у формі заліку – комплексна презентація та захист виробничо-фінансового плану.
По завершення даного курсу студент повинен здобути навик написання виробничо-фінансового плану галузі рослинництва на підприємстві будь-якої форми власності та організаційно-виробничої структури. Вміти обґрунтувати технологічні показники притаманні галузі рослинництва, оптимальну організаційну структуру управління та виробництва, необхідність найму техніки та залучення кредитного ресурсу. Володіти методами формування заробітної плати працівників, розрахунку собівартості продукції рослинництва, показників економічної ефективності функціонування підприємства.
Набуті умовно-практичні навики під час проходження курсу є необхідними для здійснення техніко-економічних розрахунків галузі рослинництва агропромислових підприємств. Такими знаннями і уміннями повинні володіти економісти, менеджери та керівники сільськогосподарських підприємств.
Лабораторний практикум з дисципліни «Технологічні процеси в галузях» /сільське господарство/ Укл.: Ф.В.Іваненко, М.І.Наконечна. –К.КДЕУ, 1995. – 127 с.
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Планування діяльності підприємства. / За ред. В. Москалюка. - К.: КНЕУ, 2002. - 252 с.
Справочник по планированию в агропромышленном комплексе. / В.Д.Гревцов, С.С.Копнин, Б.Ф. Беспалый и др.; Под ред. В.Д. Гревцова. К.: Урожай, 1991 – 424 с.
Справочник по планировнию сельскохохяйственного производства. /Ред. Никифоров – 1980.
Методика розрахунку тарифних ставок водіїв АТП за 1[т*км].
Методика розрахунку тарифних ставок водіїв АТП за простій.
«Чиста» заробітна плата.
Фонд оплати праці.
Виробничий персонал.
Формування потреби виробничого персоналу.
Задача 3.1
Обчисліть оплату праці та фонд оплати праці трактористу машиністу (ІІ групи), який був зайнятий на весняно-польових роботах (посів зернових культур), його праця була оцінена за V розрядом, а він відпрацював 9 години. Відсоток нарахувань 37.
Задача 3.2
Розрахувати фонд оплати праці та «чисту» («на руки») заробітну плату. За наступної інформації:
відсоток нарахувань – завд.1;
«загальних відрахувань» 21,12;
місячна премія 10%;
оклад – бажаний по завершенню навчання в університеті.
Задача 3.3
Обчисліть оплату праці та фонд оплати праці водію (ІІ групи) вантажного бортового автомобіля вантажопідйомністю 2,5тонни при перевезенні силосу (вантаж II класу) по II групі доріг, якщо навантаження здійснювалося з бункеру, розвантаження – за допомогою застосування механічних розвантажувальних механізмів.
Вихідна інформація:
Відсоток нарахувань – завд.1;
Відстань перевезень – 11км;
Перевезено вантажу – 6т;
Норма часу на навантаження 1 т – 5,1хв;
Норма часу на 1т-км – 1,52 хв.
Література
Економічний довідник аграрника. / За ред. Ю.Я. Лузана, П.Т. Саблука. К.: “Преса України”, 2003. – 800 с.
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Справочник по планированию в агропромышленном комплексе. / В.Д.Гревцов, С.С.Копнин, Б.Ф. Беспалый и др.; Под ред. В.Д. Гревцова. К.: Урожай, 1991 – 424 с.
Справочник по планировнию сельскохохяйственного производства. /Ред. Никифоров – 1980.
Лабораторний практикум з дисципліни «Технологічні процеси в галузях» /сільське господарство/ Укл.: Ф.В.Іваненко, М.І.Наконечна. –К.КДЕУ, 1995. – 127 с.
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Планування діяльності підприємства. / За ред. В. Москалюка. - К.: КНЕУ, 2002. - 252 с.
Методика розрахунку потреби засобів захисту рослин.
Формування помісячного графіку використання ТМЦ.
Складання плану придбання ТМЦ.
Вихідна інформація
Технологічні карти (Exel додаток).
Роздатковий матеріал (Exel додаток)
Нормативи витрат насіння на 1 га та співвідношення власного та купованого насіння
№
Культура
Норматив витрат насіння, ц/га, п.од*, тис.шт**
Норматив власного насіння, %
Норматив купованого насіння, %
1
Озима пшениця
2,8
70
30
2
Яра пшениця
2,5
70
30
3
Ячмінь ярий
2,5
70
30
4
Овес
2,5
70
30
5
Гречка
1,0
70
30
6
Горох
4,0
70
30
7
Кукурудза на зерно
1,0*
-
100
8
Кукурудза на силос
1,3*
-
100
9
Цукрові буряки
3,0*
-
100
10
Соя
1,2
70
30
11
Соняшник
0,5*
-
100
12
Льон
0,3
50
50
13
Ріпак озимий
0,4*
-
100
14
Томати
54,0**
-
100
* п.од – посівна одиниця
** норматив розсади томатів
Нормативи внесення мінеральних добрив під сільськогосподарські культури, кг д.р.
Культура
Норматив, кг.д.р./т
N
P2O5
K2O
Пшениця озима
28,0
18,0
20,0
Пшениця яра
21,0
16,5
16,5
Ячмінь ярий
21,0
16,0
17,0
Овес
17,0
9,0
9,0
Гречка
16,0
23,0
23,0
Горох
16,0
23,0
23,0
Кукурудза на зерно
22,0
19,0
21,0
Кукурудза на силос
2,6
2,0
2,1
Буряки цукрові*
4,5
3,8
4,6
Соя
58,0
70,0
14,0
Соняшник
95,0
62,0
62,0
Льон
60,0
65,0
62,0
Ріпак озимий
40,0
30,0
30,0
Томати*
0,18
0,85
-
* при внесенні органічних добрив в розрахунку 45 т /га.
Завдання
Розрахувати потребу в паливі по кожній технологічній операції та в цілому по всіх культурах;
Визначити потребу в насіннєвому матеріалі по всіх видах культур;
Розрахувати потребу в мінеральних добривах по кожній технологічній операції та в цілому по всіх культурах;
Розрахувати потребу в засобах захисту рослин по кожній технологічній операції та в цілому по всіх культурах.
Скласти помісячний графік використання ТМЦ.
Перевірка знань
Товарно-матеріальні цінності.
Розрахунок потреби пального.
Розрахунок потреби мінеральних добрив.
Розрахунок потреби засобів захисту рослин.
План використання ТМЦ.
План придбання ТМЦ.
Література
Довідник по плануванню сільськогосподарського виробництва / Упорядник і керівник авт. Колективу І.О.Никифорчук. –К.: Урожай, 1980. -360 с.
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Планування діяльності підприємства. / За ред. В. Москалюка. - К.: КНЕУ, 2002. - 252 с.
Типові норми виробітку і витрачання палива на тракторно-транспортні роботи у сільському господарстві – К.: Урожай, 1987. -416 с.
Тракторно-транспортні роботи: методика розрахунку та норми виробітку і витрати пального. Книга 5. – К.: Комплекс Віта, 1996. -486 с.
Задача 5.1
Розрахувати потребу в матеріально-технічних ресурсах (насінні, добривах, засобах захисту рослин, паливі та мастилі при перевезенні інших МТР) у фізичній масі за наступної інформації:
посівна площа під культуру – 250 га;
норматив внесення насіння на 1 га – 2,4 ц;
підприємство має внести під культуру на 1 га д.р, кг.:
N – 90
P2O5 – 85
K2O – 80
підприємство вносить три мінеральні добрива, які мають наступний вміст д.р., %
Номенклатура
N
P2O5
K2O
Аміачна селітра
34,5
Амофос
11
52
Калій хлористий
60
поле один раз буде оброблене гербіцидом (2,5 кг на га), два рази фунгіцидом ( 2,0 кг на га) і 80 % площі інсектицидом ( 1,8 кг на га)
витрати пального на 1 т перевезення насіння та мінеральних добрив – 2,2 л, а на перевезення кожного виду ЗЗР – по 22 л;
витрати мастила (моторного та трансмісійного разом) становлять 1,5 % від витрат пального.
Обсяг вантажоперевезень (прямі та загальновиробничі).
Методика розрахунку собівартості 1[т*км] та 1км.
Методика розподілу витрат вантажного автотранспорту.
Формування витрат МТП.
Об’єкти калькуляції розподілу МТП та методика розподілу.
Вихідна інформація
Технологічні карти (Exel додаток).
Роздатковий матеріал попередніх тем.
Парк легкових автомобілів (базовий, можливі корективи):
Марка а\м
Хто використовує
Заробітна плата водія, грн..
Ліміт пробігу за день
Ліміт пробігу за день
«Нива- Шевроле»
Керівник підприємства
3000
100
200
Нива ВАЗ 2121
Гол. Агроном
50
200
Нива ВАЗ 2121
Гол. Інженер
100
150
ВАЗ 2105
обслуг. підрозд
2500
80
150
Завдання
Скоригувати потребу в техніці (АТП та МТП).
Сформувати витрати по вантажівкам.
Сформувати витрати на легкові автомобілі.
Визначити обсяг автотранспортних робіт.
Розрахувати планову собівартість 1 т-км, 1 км пробігу.
Розподілити витрати вантажного автотранспорту по об’єктам калькуляції.
Сформувати витрати на техніку та обладнання.
Визначити об’єкти калькуляції, на які розподіляються витрати окремих видів та груп техніки машино-транспортного парку.
Розподілити витрати по МТП на об’єкти калькуляції.
Перевірка знань
Статті витрат МТП, АТП.
Методика розрахунку витрат по автопарку.
Розрахунок планової собівартості 1 км пробігу.
Методика розподілу витрат вантажного автотранспорту.
Методика розподілу витрат легкового автотранспорту.
Методика розрахунку потреби в автомобілях.
На основі чого визначається обсяг автотранспортних робіт?
Розрахунок витрат на експлуатацію та утримання техніки і обладнання.
Література
Довідник по плануванню сільськогосподарського виробництва / Упорядник і керівник авт. Колективу І.О.Никифорчук. –К.: Урожай, 1980. -360 с.
Економічний довідник аграрника. / За ред. Ю.Я. Лузана, П.Т. Саблука. К.: “Преса України”, 2003. – 800 с.
Збірник систематизованого законодавства «Автотранспортні перевезення в Україні» Спецвипуск газети «Бухгалтерія, право, податки, консультації» №22 від 28.05.2001 (додаток до газети «Бізнес»)
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Постанова КМ України від 12 липня 2004 р. N 885 Про затвердження Методики обчислення вартості машино-дня та збитків від простою машин
Справочник по планированию в агропромышленном комплексе. / В.Д.Гревцов, С.С.Копнин, Б.Ф. Беспалый и др.; Под ред. В.Д. Гревцова. К.: Урожай, 1991 – 424 с.
Формування помісячної таблиці використання (затрат) ТМЦ з розшифровкою на статті витрат.
Формування помісячної таблиці (графіку) придбання ТМЦ з розшифровкою на статті витрат.
Формування графіку (таблиці) оплати за ресурси
Вихідна інформація
Технологічні карти (Exel додаток).
Роздатковий матеріал попередніх тем.
Наявність паливо-мастильних матеріалів на складі (на 01.01.ПР)
Вид паливо-мастильного матеріалу
Наявність на складі на 01.01.ПР*, л
Середня вартість 1 л ПММ, грн.**
Дизельне паливо
45800
14,90
Бензин А-80
5200
13,50
Мастило моторне
150
19,80
Мастило трансмісійне
50
20,50
* ПР – плановий рік
** з ПДВ
Зростання цін на паливо спостерігається в наступні місяці:
січень – ціна на паливо зазначена в таблиці 1 є базовою для подальших розрахунків;
лютий – на 0 % до попереднього місяця;
березень - на 3 % до попереднього місяця;
квітень – на 8 % до попереднього місяця;
травень - на 2 % до попереднього місяця;
червень – на 0 % до попереднього місяця;
липень – на 2 % до попереднього місяця;
серпень – на 2 % до попереднього місяця;
вересень - на 1 % до попереднього місяця;
жовтень – ціна зменшується до цін червня;
листопад – ціна зменшується до цін червня;
грудень - ціна зменшується до цін червня.
Наявність сільськогосподарської продукції на складі підприємства
Вид продукції
Наявність на складі на 01.01.ПР, ц*
Повна собівартість продукції, грн./ц
Пшениця озима
10350
92,5
Пшениця яра
7800
90,8
Ячмінь ярий
15100
85,4
Овес
7200
86,6
Гречка
1400
228,7
Горох
5000
195,4
Кукурудза на зерно
15800
88,4
Кукурудза на силос
-
-
Буряки цукрові
-
-
Соя
3600
242,1
Соняшник
1800
323,3
Льон треста
-
-
Льон насіння
2200
450,0
Ріпак озимий (насіння)
-
-
Томати
-
-
* з врахуванням насіннєвого фонду
Вартість купованого насіння у 2,2 рази вища ніж вартість насіння власного виробництва.
Крім цього вартість всього купованого насіння у березні зростає ще на 15 % і на 10 % на озимі культури у серпні місяці.
Наявність мінеральних та органічних добрив на підприємстві (на 01.01.ПР):
Вид добрива
Наявність на 01.01.ПР, кг
Середня вартість закупки 1 т, грн.*
Аміачна вода
2600
Аміачна селітра
2200
3400
Амофос
1400
5900
Калій хлористий гранульований
200
4500
Калій-магнезія
4000
Карбамід
300
4500
Нітроамофоска
4900
Суперфосфат гранульований
5000
4100
Тукосуміш 6-26-30
3200
5100
Органіка (гній),т
50 000
40,0**
* з ПДВ
** 40 грн/т враховуючи перевезення та кагатування біля поля
Ціна на добрива зазначена в таблиці є базовою для подальших розрахунків.
Слід враховувати, що вартість мінеральних добрив березні-квітні зростає на 10 % відносно базового рівня. У серпні-вересні відбувається аналогічне коливання цін. В інші місяці ціни відповідають рівню базових.
Наявність засобів захисту рослин на складі (на 01.01.ПР):
Вид засобу захисту рослин
Наявність на складі на 01.01.13, л
Середня вартість 1 л, кг ЗЗР, грн.*
Гербіциди
Гранстар 75%
5,0
Естерон 85%
40,0
Пріма 45,9%
25,0
Монітор 750
0,665
Базагран М 37,5%
50,0
Харнес 90%
60,0
Карібу 50%
3,0
Десиканти
Реглон cупер 15%
100,0
Фунгіциди
Рекс Дуо
75,0
Протруювачі
Вітавакс
20,0
Інсектициди
Децис Форте 12,5%
12,0
Данадим
70,0
Моспілан
20,0
* ціна встановити самостійно – за допомогою тендерної таблиці
Завдання
Визначити загальну потребу в ТМЦ
Сформувати помісячну таблицю використання (затрат) ТМЦ з розшифровкою на статті витрат
Сформувати помісячну таблицю (графік) придбання ТМЦ з розшифровкою на статті витрат
Сформувати графік (таблицю) оплат за ресурси
Перевірка знань
Методика визначення потреби в ТМЦ.
Розрахунок використання ТМЦ.
Розрахунок на придбання ТМЦ.
Розрахунок використання та придбання ТМЦ помісячно.
Методика формування графіку оплати за ресурси.
Література
Довідник по плануванню сільськогосподарського виробництва / Упорядник і керівник авт. Колективу І.О.Никифорчук. –К.: Урожай, 1980. -360 с.
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Планування діяльності підприємства. / За ред. В. Москалюка. - К.: КНЕУ, 2002. - 252 с.
Справочник по планированию в агропромышленном комплексе. / В.Д.Гревцов, С.С.Копнин, Б.Ф. Беспалый и др.; Под ред. В.Д. Гревцова. К.: Урожай, 1991 – 424 с.
Задача 7.1
Скласти графік оплат на основі даних, що наведені нижче.
Потреба добрив на сезон 1500 т аміачної селітри – ціна 3300 грн/т, – використовується в березні, квітні та травні.
Потреба ЗЗР на суму 8 млн. грн. – використовуються в квітні, травні, липні.
Умови покупки добрив: оплата 100% під час відвантаження – розриву в часі немає. Умови покупки ЗЗР: при оплаті 100% в момент покупки – 0% кредитних, при схемі оплати 20% (при покупці) – 80% (після збирання врожаю) - 15% кредитних.
Задача 7.2.
Скласти графік придбання сировини та витрати на неї за наступних умов:
Потреба в паливі по місяцях становить:
січень – 700 л;
лютий – 2500 л;
березень – 15000 л;
квітень – 37800 л;
травень – 34720 л;
червень – 16400 л;
липень – 7400 л;
серпень – 38110 л;
вересень – 14600 л;
жовтень – 8550 л;
листопад – 4100 л;
грудень – 640 л.
Наявність палива на складі на початку року 2000 л.
Сировина купується у попередньому місяці. При цьому створюються запаси сировини у розрахунку 10 % від потреб наступного місяця за мінусом наявного пального.
Поняття собівартості продукції: види собівартості (виробнича та повна).
Собівартість сільськогосподарської продукції:методи визначення та методика обчислення.
Розрахунок виробничої собівартості продукції (без доробки).
Вихідна інформація
Матеріали попередніх тем.
Завдання
Сформувати таблицю понесених прямих витрат на вирощування окремих культур та розподілюваних витрат по підприємству, при цьому розділити незавершене виробництво попереднього від планового року та виробництво планового року.
Визначити на основі «Методичних рекомендацій з планування…» базу розподілу загальновиробничих витрат. Та провести розподіл витрат між об’єктами калькуляції.
Розрахувати виробничу та повну собівартість вирощування сільськогосподарської продукції.
Перевірка знань
Як формуються витрати на підприємстві?
Які статті витрат відносять до постійних, а які до змінних?
Що включають в себе загальновиробничі витрати?
Виробнича собівартість формується…
Які статті витрат включає в себе повна собівартість сільськогосподарських культур?
Методика розподілу загальновиробничих витрат на підприємстві.
Економічний довідник аграрника. / За ред. Ю.Я. Лузана, П.Т. Саблука. К.: “Преса України”, 2003. – 800 с.
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Справочник по планированию в агропромышленном комплексе. / В.Д.Гревцов, С.С.Копнин, Б.Ф. Беспалый и др.; Под ред. В.Д. Гревцова. К.: Урожай, 1991 – 424 с.
Формування плану продажу продукції (відвантаження).
Складання плану надходжень за продану продукцію.
Розрахунок витрати на зберігання продукції.
Формування адміністративних витрат.
Розрахунок повної собівартості продукції (без фінансових витрат).
Вихідна інформація
Матеріали попередніх тем.
Повна собівартість доробки:
Стаття
Ранні зернові
Ріпак
Кукурудза
Соняшник
Соя
Приймання, грн./т
5,4
6,5
5,2
6,3
6,4
Очистка, грн./т%
3,2
4,2
3,2
4,8
4,5
Сушіння, грн/т%
12,1
15,3
12,2
15,9
15,3
Зберігання, грн/т-день
0,8
1,1
0,8
1,1
1,1
Відвантаження, грн./т
8,1
10,1
10,2
10,3
8,1
Завдання
Спрогнозувати ціни на продукції.
Скласти план продажу в натуральному і вартісному виразі.
Скласти план оплат за продану продукцію.
Розрахувати витрати на зберігання продукції.
Перевірка знань
Методика складання плану продажу продукції.
Якою датою прийнято вважати продаж продукції?
Методика складання плану оплат за продану продукцію.
Методика розрахунку витрат на зберігання продукції.
На основі яких даних визначаються витрати на зберігання на поточний місяць?
Література
Електорнний ресурс: http://fin.at.ua/
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Справочник по планированию в агропромышленном комплексе. / В.Д.Гревцов, С.С.Копнин, Б.Ф. Беспалый и др.; Под ред. В.Д. Гревцова. К.: Урожай, 1991 – 424 с.
Справочник по планировнию сельскохохяйственного производства. /Ред. Никифоров – 1980.
Справочник по планированию в агропромышленном комплексе. / В.Д.Гревцов, С.С.Копнин, Б.Ф. Беспалый и др.; Под ред. В.Д. Гревцова. К.: Урожай, 1991 – 424 с.
Задача 10.1
Скласти графік закупки сировини та оплати за неї для виробництва олії на основі даних:
Вихід товарної олії з насіння 45%.
Запас готової продукції на складі на 1.01 – 30 т, норматив запасу готової продукції на 1 число кожного наступного місяця – 50 % від плану продажу на поточний місяць.
Запас зерна на складі на 1.01- 18т, норматив запасу сировини на 1 число кожного наступного місяця - 25% від потреби виробництва на поточний місяць.
На 1.06. запаси сировини не створюють в зв’язку з зупинкою олійниці на плановий ремонт, вся вироблена олія продається в плановому місяці, запаси готової продукції не створюються
Ціна насіння соняшнику 4100 грн. за т з ПДВ.
Оплата здійснюється наступним чином: 40% по факту поставки, 60% з відстрочкою платежу 1 міс.
План реалізації по місяцях, т
місяці
січень
лютий
березень
квітень
травень
Обсяг продажу
60
90
120
135
105
Задача 10.2
Побудувати фрагмент плану руху готівки і плану прибутків та збитків на основі наведених операцій:
Підприємство відвантажило покупцю в січні місяці 200 т пшениці за ціною 1200 грн. з ПДВ, яка буде оплачена в лютому
Собівартість відвантаженої пшениці 750 грн. т
В лютому місяці виплачена заробітна плата працівникам підприємства в сумі 12000 грн.
В березні від постачальника надійшло 10 т дизпалива за ціною 5500 грн. за т без ПДВ
В квітні виплачені відсотки за кредит в сумі 5000 грн.
В квітні списані на витрати періоду адміністративні витрати в сумі 1000 грн.
З дисципліни «Міжпредметний тренінг» для студентів спеціальності 6107 «Економіка підприємств» (спеціалізація 6107/1 – «Економіка агропромислових формувань»)
Вид самостійної роботи
Орієнтовні витрати часу, ак.год.
Планові терміни виконання
Форми контролю і звітності
Макс. кількість балів
Денна форма навчання
1. Обов’язкові
1.1. Підготовка до семінарських занять
20
Протягом семестру
Перевірка рівня знань і активність на заняттях
10
1.2. Підготовка до модульних контрольних робіт
20
Протягом семестру
Перевірка правиль-ності виконання модульних контрольних робіт
30
1.3. Виконання домашніх завдань
20
Протягом семестру
Перевірка правиль-ності виконання завдань
10
Разом балів за обов’язкові види СРС
60
50
3. Семестровий контроль
Підготовка до заліку
20
50
Всього
80
100
Карта самостійної роботи студента
З дисципліни «Проектний аналіз» для студентів спеціальності 6107 «Економіка підприємств» (спеціалізація 6107/1 – «Економіка агропромислових формувань»)
Вид самостійної роботи
Орієнтовні витрати часу, ак.год.
Планові терміни виконання
Форми контролю і звітності
Макс. кількість балів
Заочна форма навчання
1. Обов’язкові
1.1. Виконання домашніх завдань
30
Протягом семестру
Перевірка правильності виконання завдань
20
1.2. Підготовка до модульної контрольної роботи
30
Протягом семестру
Перевірка правиль-ності виконання модульної контрольної роботи
20
1.3. Виконання домашніх індивідуальних завдань
30
Презентація і перевірка правильності виконання
10
Разом балів за обов’язкові види СРС
90
50
3. Семестровий контроль
Підготовка до заліку
30
50
Всього
110
100
Реферативне завдання (тема 1, завдання 8)
Визначення суті базових аграрних понять. Для розуміння процесів, що проходять на реальному виробництві, студенти мають опрацювати ряд понять, термінів, що поширені у сільськогосподарській діяльності (додаток). Особливу увагу приділити технолого-економічній суті операцій по обробітку ґрунту. Варто звернути увагу на рекомендовані періоди (строки) виконання технологічних операцій які дають максимальну агрономічну та економічну ефективність. Розібратися в термінах які характеризують кількість (бункерна й залікова вага) та якість зерна.
Структура реферування по технологічним операціям:
Економічна та технологічна суть операції
Види технологічної операції
Якою технікою виконується, та її енергозатратність
Структура реферування по культурам:
Загальна характеристика культури, сорти, гібриди
Класифікація якості та кінцевий (магазинний) продукт
Строки посіву та збирання для центрального регіону
Насіння, добрива, ЗЗР (рекомендації, норми)
Структура реферування по термінам «вага бункерна, залікова, мертві та цінні зерновідходи»:
Сутність понять
Нормативи втрат по основним культурам (кукурудза, пшениця, горох, цукровий буряк, гречка, соя, кукурудза на силос, ячмінь, овес, соняшник, ріпак, льон)
Структура реферування по термінам «сіно, сінаж, солома»:
Оранка - обертання плату ґрунту на 135º або 180º з інтенсивним перемішуванням (поглибленням родючого шару), має проводитися в теплий період (до кінця вересня), що дає максимальний ефект її виконання. Технолого-економічна суть:
Покращення структури ґрунту від щільної до мілко грудкової – поліпшення аерації, газообміну, полегшує розвиток кореневої системи рослин
Підсилення окислювально-відновлювальні процеси материнських породи – материнська порода вступає в контакт з повітрям, в наслідок чого каталізується процес вивільнення доступних форм поживних речовин мінерального типу (магній, фосфор і т.д.), а також нормалізується рівень кислотності ґрунту
Активізуються мікробіологічні процеси – мікроорганізми за сприятливих температур (тому й операція має проводитися в теплий період) швидше розмножуються та переробляють рештки рослин, що є органічною складовою поживних речовин
Заорюється насіння, кореневища бур’янів та попередників на глибину яка не дає можливості прорости – технологічне знищення бур’янів.
Види оранки: за глибиною та метою виконання.
За глибиною:
мілка – до 15 см;
звичайна – 15-25 см;
глибока – 25-35 см;
плантажна – більше 40 см.
За метою:
культурна оранка
оборот пласта (на 180 градусів);
оранка здіймаючи (на 135 градусів);
осіння зяблева оранка;
безвідвальна оранка плоскорізом (на землях з сильною вітровою ерозією).
Виконується наступною технікою та має затрати:
Енергетичний засіб
Сільськогосподарське знаряддя
Норма виробітку, од./ год
Норма витрат, од./га (т, год)
Т-150
ПЛН-5-35
1,11 га/год
19,8 л/га
Т-150
ПО-5
0,95 га/год
19,0 л/га
John Deere-300
Lemken Diamant-8
1,77 га/год
20,0 л/га
Висновок: оранка як технологічна операція провокує процеси аерації, мінералізація, нормалізації кислотності, знищення бур’янів та розвитку органічних сполук. В результаті чого підвищує природну родючості ґрунту та має відповідні економічні ефекти (зниження витрат на мінеральні добрива, меліораційні заходи, засоби захисту рослин).
Урожайність культур по зазначених підприємствах в різних областях України, ц/га
Київська область (Білоцерківський та Володарський райони)
ПР*-8
ПР-7
ПР-6
ПР-5
ПР-4
ПР-3
ПР-2
ПР-1
Озима пшениця
32
64
58
64
60
68
62
65
Яра пшениця
45
54
49
54
51
58
53
55
Ячмінь
34
38
48
40
42
45
44
44
Овес
32
30
35
35
40
42
42
40
Гречка
25
22
23
19
24
23
20
24
Горох
29
30
29
27
28
30
29
29
Кукурудза на зерно
75
77
85
90
80
82
85
88
Кукурудза на силос
396
405
414
414
387
392
405
410
Цукрові буряки
400
420
450
425
452
447
451
442
Ріпак
20
29
27
25
28
28
24
28
Соя
22
21
21
18
17
21
20
19
Кіровоградська область (Новомиргородський та Новоукраїський райони)
Довідник по плануванню сільськогосподарського виробництва / Упорядник і керівник авт. Колективу І.О.Никифорчук. –К.: Урожай, 1980. -360 с.
Економічний довідник аграрника. / За ред. Ю.Я. Лузана, П.Т. Саблука. К.: “Преса України”, 2003. – 800 с.
Електронний доступ: http://fin.at.ua/
Закон України “Про фіксований сільськогосподарський податок”.
Закон України «Про плату за землю».
Збірник систематизованого законодавства «Автотранспортні перевезення в Україні» Спецвипуск газети «Бухгалтерія, право, податки, консультації» №22 від 28.05.2001 (додаток до газети «Бізнес»)
Лабораторний практикум з дисципліни «Технологічні процеси в галузях» /сільське господарство/ Укл.: Ф.В.Іваненко, М.І.Наконечна. –К.КДЕУ, 1995. – 127 с.
Нелеп В.М. Планування на аграрному підприємстві: Підручник.-2-ге вид.,перероб. та доп.-К.: КНЕУ, 2004.-495 с.
Планування діяльності підприємства. / За ред. В. Москалюка. - К.: КНЕУ, 2002. - 252 с.
Постанова КМ України від 12 липня 2004 р. N 885 Про затвердження Методики обчислення вартості машино-дня та збитків від простою машин
Справочник по планированию в агропромышленном комплексе. / В.Д.Гревцов, С.С.Копнин, Б.Ф. Беспалый и др.; Под ред. В.Д. Гревцова. К.: Урожай, 1991 – 424 с.
Справочник по планировнию сельскохохяйственного производства. /Ред. Никифоров – 1980.