|
Главная \ Методичні вказівки \ Методические указания и информация \ ПРОГРАМА організації та проведення виробничої практики для студентів 4 – го курсу бакалаврського рівня підготовки галузі знань 07 »Управління та адміністрування» спеціальності 073 «Менеджмент» спеціалізації «Менеджмент агробізнесу»
ПРОГРАМА організації та проведення виробничої практики для студентів 4 – го курсу бакалаврського рівня підготовки галузі знань 07 »Управління та адміністрування» спеціальності 073 «Менеджмент» спеціалізації «Менеджмент агробізнесу»Дата публикации: 07.02.2019 10:13
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА» Факультет економіки та управління КАФЕДРА економіки і менеджменту агробізнесу
ПРОГРАМА організації та проведення виробничої практики
для студентів 4 – го курсу бакалаврського рівня підготовки галузі знань 07 »Управління та адміністрування» спеціальності 073 «Менеджмент» спеціалізації «Менеджмент агробізнесу»
КИЇВ-2018
Укладачі:
Дем’яненко Сергій Іванович, доктор економічних наук, професор Старіков Олександр Юрійович, кандидат економічних наук, доцент Сас Олександр Олександрович, кандидат економічних наук, доцент
Рецензенти:
Єранкін Олександр Олександрович, доктор економічних наук, професор Судеркін Анатолій Миколайович, кандидат економічних наук, доцент
ЗМІСТ
1.3. Результати проходження практики. 5 1.4. Графік проходження виробничої практики. 7 2. Зміст виробничої практики та перелік завдань. 8 Завдання 1. Охарактеризувати виробничу, організаційну та управлінську структури підприємства. 8 Завдання 2. Розробити виробничі бюджети в рослинництві. 8 Завдання 3. Розробити виробничі бюджети в тваринництві 9 Завдання 4. Розробити виробничі бюджети в обслуговуючих галузях. 11 Завдання 5. Розробити бізнес-проект ……………………………………… 13 Завдання 6. Оцінка ринкової інфраструктури …. ……………………… 15 3. Організація проведення практики. 17 3.2. Керівництво практикою.. 17 3.3. Оформлення звіту та його структура. 18 3.4. Оцінювання та захист звіту. 20 4. Список рекомендованих джерел інформації 21
ВСТУП
Виробнича практика є складовою частиною навчальної і науково-дослідної роботи студентів за спеціальністю 073 «Менеджмент» спеціалізації «Менеджмент агробізнесу» ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». Під час проходження виробничої практики студенти мають закріпити набуті знання з наук фахового спрямування, зокрема з базових дисциплін «Менеджмент агропромислових формувань», «Управління конкурентоспроможністю підприємства», «Управління персоналом», «Операційний менеджмент», «Управління якістю», а також вибіркових дисциплін, а саме: «Інфраструктура аграрного ринку», «Проектний аналіз», «Організація виробництва». Програма виробничої практики відповідає вимогам «Положення про проведення практики студентів у вищих навчальних закладах України», затвердженого наказом Міністерства освіти України № 93 від 03.04.93 р., «Положення про організацію практики студентів Державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», затвердженого Вченою радою 01.03.2018 р. протокол №7 та регламентує коло питань щодо основної мети та завдань виробничої практики, організації та керівництва нею, підготовки та презентації звіту за результатами її проходження, підбиття підсумків. Відповідно до навчального плану студентів освітнього ступеня «бакалавр» за спеціальністю 073 «Менеджмент» спеціалізацією «Менеджмент агробізнесу», виробнича практика проводиться у 8-му семестрі тривалістю чотири тижні.
1. Програма практики1.1. Мета практикиПрактика студентів є невід’ємною складовою процесу підготовки бакалаврів у вищих навчальних закладах і проводиться у виробничих умовах сучасних аграрних та агропромислових підприємствах України. Вона передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу практичних знань і умінь відповідно до освітнього ступеня. Мета виробничої практики полягає в оволодінні студентами сучасних методів і форм організації та управління виробництвом, формуванні професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень, під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах. 1.2. Завдання практикиПід час проходження виробничої практики перед студентами поставлені наступні завдання:
1.3. Результати проходження практикиВ результаті проходження практики студенти повинні: а) знати:
б) вміти:
1.4. Графік проходження виробничої практикиБазою виробничої практики є конкретне аграрне, агропромислове або промислове підприємство, яке спеціалізується на виробництві, зберіганні та переробці продукції сільського господарства. Тривалість практики в окремих підрозділах (планово-економічний відділ, бухгалтерія, допоміжні виробництва, основне виробництво продукції тощо) визначається індивідуальним календарним планом, який складають керівники практики від підприємства та університету на основі графіка проходження практики (табл.1.). Таблиця 1. Графік проходження виробничої практики
2. Зміст виробничої практики та перелік завдань, що має виконати студент
Під час проходження виробничої практики студенти повинні виконати наступні завдання та оформити їх у вигляді звіту.
Завдання 1. Охарактеризувати виробничу, організаційну та управлінську структури підприємстваСтудент розпочинає виробничу практику з вивчення організаційної, виробничої та управлінської структур підприємства, розміщення його окремих структурних підрозділів. При цьому він знайомиться з виробничим напрямом підприємства, аналізує основні показники, що характеризують техніко-економічний рівень розвитку підприємства, зокрема: - характеризує розмір підприємства за показниками площі сільськогосподарських угідь (для аграрного чи агропромислових підприємств), виробничої потужності (для переробних і промислових підприємств), величину авансованого капіталу, кількість працівників, обсяг продажу продукції; - визначає виробничий напрямок підприємства за структурою товарної продукції та коефіцієнт зосередженості галузей, аналізує основні зрушення, що відбулися в галузевій структурі підприємства за останній період. Для промислового підприємства слід виконати аналіз динаміки номенклатури та асортименту продукції, визначити її вплив на виробничі та економічні показники підприємства; - аналізує виробничу програму підприємства на поточний рік, зокрема його організаційну і управлінську структури (будує відповідні схеми). Обов’язковим є аналіз показників рентабельності функціонування підприємства (прибутку за видами продукції, в тому числі від сільськогосподарської діяльності; маси прибутку, рентабельності авансованого, власного капіталів, рівня рентабельності сільськогосподарської діяльності (в т.ч. в розрізі галузей рослинництва та тваринництва), операційної діяльності тощо.
Завдання 2. Розробити виробничі бюджети в рослинництві
На основі отриманої вихідної інформації та нормативної бази розробити виробничі бюджети за основними культурами: зернові, цукрові, буряки, соняшник, картопля, овочі (слід обрати один вид продукції)* *якщо на одному підприємстві проходять практику декілька студентів - види продукції для виконання завдання повинні бути різними.
Форма бюджету: Виробничий бюджет (вид продукції)
Завдання 3. Розробка виробничих бюджетів у тваринництві. На основі отриманої вихідної інформації та нормативної бази розробити виробничі бюджети за основними видами продукції: молоко, приріст живої маси великої рогатої худоби, приріст живої маси свиней (вибрати один вид продукції)*. **якщо на одному підприємстві проходять практику декілька студентів - види продукції для виконання завдання повинні бути різними.
Форма бюджету: Виробничий бюджет ( виробництво молока)
Завдання 4. Розробити виробничі бюджети в обслуговуючих галузях
На основі отриманої вихідної інформації та нормативної бази розробити виробничі бюджети сервісних підрозділів підприємства (автопарк, тракторна бригада, зерноток) та підсобних цехів.
Приклад форми бюджету витрат на ремонти МТП/АТП
Приклад форми бюджету витрат зернотоку/елеватора
Приклад форми бюджету адміністративних / збутових / інших витрат
Завдання 5. Розробити бізнес-проект
На основі опрацьованої інформації про підприємство і оточуюче середовище потрібно визначити проект для цього підприємства. Проект може бути спрямований на розширення існуючої діяльності, розробку і впровадження у виробництво нових видів продукції на базі існуючої галузі, технічне оновлення, механізацію, впровадження нових технологій виробництва або зберігання продукції тощо. При виборі проекту рекомендується орієнтуватися на плани розвитку підприємства та обговорити такий проект зі спеціалістами підприємства. Зібрана інформація та зроблені розрахунки повинні в кінцевому результаті надати можливість оцінити зміни в грошових потоках підприємства, які спричинить реалізація проекту. Потрібно визначити і обґрунтувати вигоди і витрати, які спричиняє проект і на їх основі оцінити його ефективність. Оцінка проекту передбачає наступне:
Прогнозний звіт про рух грошових коштів проекту складається на строк життєвого циклу проекту, але не більше 7-10 років. Для оцінці ефективності має бути побудована фінансово-економічна модель проекту в електронних таблицях (наприклад, MS Excel). Оцінка ефективності здійснюється за чистими грошовими потоками від операційної і інвестиційної діяльності. Якщо оцінюються взаємовиключаючі проекти і важко визначити їх грошові доходи, то рекомендується оцінку проектів проводити за методом найменшої вартості проекту.
Приклади проектів:
Приклад часткового бюджету. На основі отриманої вихідної інформації та нормативної бази розробити частковий бюджет і зробити висновки за результатами бюджету (мають бути різні бюджети в студентів, що проходять практику на одному підприємстві). Приклад бюджету: збільшення відгодівлі на 50 корів і площі кормових культур на 40 га при скороченні площі посіву озимої пшениці на 40 га, ум. грош. од.
K = 0,357 (29646/83066)
Завдання 6. Оцінка ринкової інфраструктури
На основі оцінки збутової діяльності та ринкового середовища здійснити оцінку окремих елементів інфраструктури ринку одного із видів товарної продукції підприємства та оцінити рівень ефективності такої інфраструктури. Це може бути як провідний для підприємства вид продукції, так і продукція, яка займає незначну частку в обсягах реалізації. Також може бути сільськогосподарська продукція (наприклад, зерно пшениці, насіння соняшнику, овочі, фрукти, ягоди, молоко, шерсть тощо), основна продукція переробки (цукор, борошно, м’ясо, молоко пастеризоване, сир тощо) або побічна продукція (макуха, висівки, жом, меляса тощо). Виконання даного завдання передбачає наступне:
Завершальним етапом проходження виробничої практики є написання звіту, вимоги до написання якого наведені нижче. 3. Організація проведення практики3.1.Вибір бази практикиПрактика студентів вищих навчальних закладів проводиться на базах практики, які мають відповідати вимогам програми. Визначення відповідності баз практики здійснюється завідувачем кафедри економіки агропромислових формувань. Студенти можуть самостійно з дозволу керівника практики підбирати місце проходження практики і пропонувати його для використання. Разом з цим вибір бази практики може підбиратися з переліку баз практики, що подається керівником практики від кафедри. При цьому зазначений перелік баз практики щороку оновлюється. З базами практики (підприємствами будь-яких організаційно-правових форм і форм власності) університет завчасно укладає договори на її проведення за відповідною формою. Договір на проходження практики укладається не пізніше одного місяця до початку практики та одночасно узгоджується зміст і терміни проходження практики (для цього випускаюча кафедра подає для розгляду на базу практики програму проходження практики). Тривалість дії договорів погоджується договірними сторонами. 3.2. Керівництво практикоюВідповідальність за організацію, проведення і контроль практики покладається на кафедру економіки і менеджменту агробізнесу. В підприємствах практикою студентів керують:
Виконання програми виробничої практики контролює декан факультету економіки АПК, керівник виробничої практики від кафедри і начальник відділу навчально-виробничої практики КНЕУ. При підготовці до проведення практики керівник від університету зобов’язаний: - перед початком практики проконтролювати підготовленість баз практики; - забезпечити проведення всіх організаційних заходів перед від’їздом студентів на практику: провести інструктаж про порядок проходження практики та з техніки безпеки, надати студентам-практикантам необхідну документацію (направлення, програма проактики, щоденник, календарний план, індивідуальне завдання, методичні рекомендації тощо), перелік яких встановлює кафедра економіки і менеджменту агробізнесу; - повідомити студентів про систему звітності з практики, прийняту на кафедрі, а саме: подання письмового звіту(допускається – електронний варіант для наукового керівника), інформація щодо оформлення завдання, підготовки доповіді тощо; - у тісному контакті з керівником практики від бази практики забезпечити високу якість її проходження згідно з програмою; - контролювати забезпечення нормальних умов праці і побуту студентів та провести з ними обов’язкових інструктажів з охорони праці і техніки безпеки; - контролювати виконання студентами-практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку, вести або організовувати ведення табеля відвідування студентами бази практики; - у складі комісії приймати залік з практики; - подати завідувачу кафедри письмовий звіт про проведення практики із зауваженнями і пропозиціями щодо поліпшення практики студентів. Керівник практики студентів від підприємства повинен: - забезпечити проведення обов’язкового інструктажу з охорони праці та техніки безпеки; - у перші дні практики ознайомити студентів з характером діяльності підприємства, його виробничою структурою, технологією та організацією виробництва; - разом зі студентом згідно з тематичним практики скласти індивідуальний календарний план проходження практики за формою, що передбачена в щоденнику, і узгодити його з керівником практики від університету; - забезпечити кожного студента робочим місцем, кваліфікованим спеціалістом на робочому місці, документами та звітністю, передбаченою програмою практики, зокрема при необхідності надавати такі документи: річну звітну документацію підприємства (форми № 1-5, форму № 50-сг, форму №6-мех (місячна, річна), форму №1-НПП, форму №1-П, форму №1-ПВ та ін.), технологічні карти, схеми виробничих процесів тощо; - надавати студентам всі пояснення, яких вони потребують під час проходження практики; - систематично перевіряти записи в щоденнику, оцінювати роботу студента за день; - контролювати ритмічність роботи студента, вимагати подання звіту про практику з попереднього робочого місця; - повідомити керівника практики від кафедри або безпосередньо завідувача кафедри про всі порушення трудової дисципліни та внутрішнього розпорядку студентом. 3.3. Оформлення звіту та його структураСтудент складає звіт про виробничу практику одночасно з її проходженням на відповідному робочому місці й у встановлений строк подає його на кафедру. До оформлення звіту висуваються загальні вимоги встановлені для всіх видів студентських робіт. Зокрема звіт з виробничої практики повинен складатися з таких частин:
Вступ. 1. Економічна характеристика підприємства, його виробничої, організаційної та управлінської структур. 2. Розробка виробничих бюджетів. 3. Розробка часткових бюджетів. 4.Розробка бізнес-проекту. 5.Оцінка ринкової інфраструктури. Загальні висновки. Додатки. У вступі студент коротко описує мету, зміст, об’єкт та предмет практики, наводить основні завдання, які поставлені перед студентом під час проходження практики, коротко наводить кінцеві результати виконаних аналітичних робіт під час практики. Орієнтовний обсяг – 3-4 ст. У першому розділі звіту студент дає техніко-економічну характеристику підприємства, характеризує його виробничу, організаційну та управлінську. Орієнтовний обсяг – 6-8 ст. У другому розділі звіту студент приводить розроблені виробничі бюджети в рослинництві, тваринництві та обслуговуючих підрозділах. Орієнтовний обсяг – 6-8 ст. Третій розділ звіту присвячується розробці бізнес-проекту, його опис та розрахунки. Орієнтовний обсяг – 8-10 ст. У четвертому розділі звіту дається характеристика ринковій інфраструктурі. Орієнтовний обсяг – 6-8 ст.
Загальний висновок має бути лаконічним та ґрунтовним, розкривати головні особливості функціонування підприємства в цілому, висвітлювати пропозиції щодо удосконалення рівня менеджменту в підприємстві. Орієнтовний обсяг – 2-3 ст. Додатки складаються з копій фінансової (обов’язково форми 1 і 2) і статистичної звітності підприємства, виробничої програми, первинної документації, яка була використана для виконання поставлених завдань виробничої практики. В цілому, звіт про проходження виробничої практики повинен бути виконаний обсягом 30-40 ст. друкованого тексту формату А4, TNR, розмір кегля 14, інтервал 1,5, розмір полів: ліве, верхнє, нижнє – 25 мм, праве - 15 мм. Перший (титульний) аркуш не нумерується, далі застосовується наскрізна нумерація. Відповідно до встановленого графіком терміну студент зобов'язаний подати звіт науковому керівникові для перевірки. Готова робота подається на рецензію не пізніше першого робочого дня після завершення практики. 3.4. Оцінювання та захист звітуПісля закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми та індивідуального завдання. Загальна і характерна форма звітності студента за практику – це подання письмового звіту, підписаного безпосередньо керівником від бази практики. Письмовий звіт разом з іншими документами, установленими навчальним закладом (щоденник, характеристика та інше), подається на рецензування керівнику практики від навчального закладу. Звіт має містити відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуального завдання, мати висновки і пропозиції, додатки. Оформляється звіт за вимогами, які наведені вище. Звіт з практики захищається студентом (з диференційованою оцінкою) в комісії, призначеній завідувачем кафедри До складу комісії входять керівники практики від вищого навчального закладу і, за можливості, від баз практики, викладачі кафедри, які викладали практикантам спеціальні дисципліни. Під час захисту звітів студенти мають показати глибокі знання з теорії та практики, критично оцінити чинну практику, довести обґрунтованість і доцільність своїх пропозицій щодо її вдосконалення. Загальне оцінювання звіту здійснюється за наступними складовими: а) відгук керівника практики від підприємства – 0-10 балів; б) відгук керівника практики від університету – 0- 60 балів: - за оформлення, комплексність та своєчасність подання звіту – 0-5 балів; - вступ – 0-5 балів; - за зміст та якість виконаного першого розділу – 0-10 балів; - за зміст та якість виконаного другого розділу – 0-15 балів; - за зміст та якість виконаного третього розділу – 0-15 балів; - за зміст та якість виконаного четвертого розділу – 0-10 балів; -в) захист звіту – 0-30 балів; - презентація результатів практики – 0-5 балів; - відповіді на питання – 0-25 балів. Підсумкова оцінка за захист звіту про проходження практики визначається за чотирибальною системою: «відмінно» – 90-100 балів; «добре» – 70-89 балів «задовільно» – 60-69 «незадовільно» – до 60 балів. Оцінка за практику вноситься в заліково-екзаменаційну відомість і в залікову книжку студента за підписами членів комісії. Підсумки кожної практики обговорюються на засіданнях кафедри, Вченої ради факультету і навчального закладу. Регламент організації конкретного виду практики щороку уточнюється і розміщується на сайті університету.
4. Список рекомендованих джерел інформації
|