|
Главная \ Методичні вказівки \ Методические указания и информация \ ПРОГРАМА організації та проведення виробничої практики на факультеті економіки аграрно-промислового комплексу
ПРОГРАМА організації та проведення виробничої практики на факультеті економіки аграрно-промислового комплексуДата публикации: 15.02.2019 20:45
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДВНЗ «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА» Факультет економіки АПК КАФЕДРА економіки і менеджменту агробізнесу
ПРОГРАМА організації та проведення виробничої практики на факультеті економіки аграрно-промислового комплексу для студентів бакалаврського рівня галузі знань «економіка» спеціальності «менеджмент» спеціалізації «менеджмент агробізнесу»
КИЇВ-2018
Укладачі:
Висоцька Оксана Мілентіївна, кандидат економічних наук, доцент Садовник Олександр Володимирович, кандидат економічних наук, доцент Зарицька Наталія Петрівна, старший викладач
Рецензенти:
Єранкін Олександр Олександрович, доктор економічних наук, професор Білич Анастасія Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент
ЗМІСТ
1.3. Результати проходження практики. 6 1.4. Графік проходження виробничої практики. 8 2. Зміст виробничої практики та перелік завдань, що має виконати студент. 9 Завдання 2. Аналіз ефективності менеджменту в підприємстві. 10 Завдання 3. Аналіз системи управління витратами. 12 Завдання 5. Оцінка вливу державного та регіонального управління на діяльність підприємства. 13 3. Методичні вказівки щодо виконання завдань. 14 4. Організація проведення практики. 17 4.2. Керівництво практикою.. 18 4.3. Оформлення звіту та його структура. 20 4.4. Оцінювання та захист звіту. 22 6. Список рекомендованих джерел інформації 24
ВСТУП
Виробнича практика є складовою частиною навчальної і науково-дослідної роботи студентів за спеціальністю 073 «Менеджмент» спеціалізації «Менеджмент агробізнесу» ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана». Під час проходження виробничої практики студенти мають закріпити набуті знання з наук фахового спрямування, зокрема з базових дисциплін «Менеджмент», «Управління витратами», «Державне і регіональне управління», «Обґрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків», а також вибіркових дисциплін, а саме: «Організація і стимулювання праці» та «Економіка виробництва і переробки сільськогосподарської продукції». Програма виробничої практики відповідає вимогам «Положення про проведення практики студентів у вищих навчальних закладах України», затвердженого наказом Міністерства освіти України № 93 від 03.04.93 р., «Положення про організацію практики студентів Державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», затвердженого Вченою радою 01.03.2018 р. протокол №7 та регламентує коло питань щодо основної мети та завдань виробничої практики, організації та керівництва нею, підготовки та презентації звіту за результатами її проходження, підбиття підсумків. Відповідно до навчального плану студентів освітнього ступеня «бакалавр» за спеціальністю 073 «Менеджмент» спеціалізацією «Менеджмент агробізнесу», виробнича практика проводиться у 6-му семестрі тривалістю три тижні (15 робочих днів).
1. Програма практики1.1. Мета практикиПрактика студентів є невід’ємною складовою процесу підготовки бакалаврів у вищих навчальних закладах і проводиться на сучасних аграрних, агропромислових підприємствах України. Вона передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу практичних знань і умінь відповідно до освітнього ступеня. Мета виробничої практики полягає в оволодінні студентами сучасних методів та форм організації та управління виробництвом, формуванні професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень, під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах. 1.2. Завдання практикиПід час проходження виробничої практики перед студентами поставлені наступні завдання:
- набути практичних навичок щодо формування витрат за видами, центрами відповідальності та носіями для мінімізації їх рівня та обґрунтування оптимальних господарських рішень; - закріпити теоретичні аспекти механізму управління витратами агропромислового підприємства та оцінки його результативності.
1.3. Результати проходження практикиВ результаті проходження практики студенти повинні: а) знати:
б) вміти:
1.4. Графік проходження виробничої практикиБазою виробничої практики є конкретне аграрне, агропромислове або промислове підприємство, яке спеціалізується на виробництві та переробці продукції сільського господарства. Тривалість практики в окремих підрозділах (планово-економічний відділ, бухгалтерія, допоміжні виробництва, основне виробництво продукції тощо) визначається індивідуальним календарним планом, який складають керівники практики від підприємства та університету на основі графіка проходження практики (табл.1.). Таблиця 1. Графік проходження виробничої практики
2. Зміст виробничої практики та перелік завдань, що має виконати студент
Під час проходження виробничої практики студенти повинні виконати наступні завдання та оформити їх у вигляді звіту. Завдання 1. Дослідження виробничого напряму підприємства, аналіз основних показників, що характеризують техніко-економічний рівень розвитку досліджуваного підприємстваСтудент розпочинає виробничу практику з вивчення організаційної та виробничої структури підприємства, розміщення його окремих структурних підрозділів. При цьому він знайомиться з виробничим напрямом підприємства, аналізує основні показники, що характеризують техніко-економічний рівень розвитку досліджуваного підприємства, зокрема: - характеризує розмір підприємства за показниками площі сільськогосподарських угідь (для аграрного чи агропромислових підприємств), виробничої потужності (для переробних і промислових підприємств), величину авансованого капіталу, кількість працівників, обсяг продажу продукції; - визначає виробничий напрямок підприємства за структурою товарної продукції та коефіцієнт зосередженості галузей, аналізує основні зрушення, що відбулися в галузевій структурі підприємства за останній період. Для промислового підприємства додатково аналізує зміну у номенклатурі та асортименті продукції, визначити їх вплив на його економічний стан; - аналізує виробничу програму підприємства на поточний рік, зокрема: аналізує структуру посівних площ та поголів’я тварин, урожайність товарних культур та продуктивність основного стада (для агарного чи агропромислового підприємства), виробничу потужність (для переробного підприємства), ціни реалізації та виробничу собівартість продукції, фінансові параметри виробництва основної продукції підприємства. На завершення – обов’язковим є аналіз показників рентабельності функціонування підприємства (прибутку за видами, в тому числі від сільськогосподарської діяльності; маси прибутку, рентабельності авансованого, власного капіталів, рівня рентабельності сільськогосподарської діяльності (в т.ч. в розділі рослинництва, тваринництва), операційної діяльності тощо). Завдання 2. Аналіз ефективності менеджменту в підприємстві2.1 Аналіз функції планування на підприємстві. Для вивчення питання місця та ролі планування в системі управління студенту необхідно:
2.2. Аналіз функції організації в підприємстві. Вивчення питання проектування та перепроектування робіт в організації, організаційної структури управління, а також процесу департаменталізації на підприємстві передбачає виконання таких робіт:
2.3. Аналіз функції мотивації на підприємстві. Для вивчення питання мотивації в системі управління підприємством студенту необхідно:
2.4. Аналіз функції контролю в підприємстві. Визначення місця контролювання у системі управління передбачає виконання студентом таких завдань:
2.5. Обґрунтування управлінського рішення в менеджменті. Для обґрунтування управлінського рішення (прийнятого менеджментом підприємства або запропонованого студентом) необхідно: - визначити проблему, яку покликане вирішити управлінське рішення; - запропонувати альтернативи до вирішення проблеми; - обрати одну з альтернатив вирішення проблеми, застосувавши один із критеріїв обґрунтування управлінського рішення; - визначити показники, за якими можна оцінити ефективність й оптимальність прийнятого управлінського рішення (оцінка наслідків рішення, чи було вирішено проблему). Завдання 3. Аналіз системи управління витратамиДля виконання цього завдання студенту необхідно: - ознайомитись з системою обліку на підприємстві; - проаналізувати рівень фактичних витрат на виробництво основних продуктів, які формують спеціалізацію підприємства, та описати методику калькулювання собівартості цих видів продукції; - обґрунтувати нормативи витрат в натуральних і вартісних оцінках за технологічними процесами, центрами відповідальності; - оцінити фактичні витрати в порівнянні з плановими параметрами і нормативами; - ознайомитись з механізмом коригування витрат у випадках відхилень від запланованих показників. - визначити довго- і короткострокову динаміку зміни окремих видів витрат. Завдання 4. Аналіз господарських рішень та оцінювання ризиків, які виникають в результаті операційної діяльності підприємства
Завдання 5. Оцінка впливу державного та регіонального управління на діяльність підприємстваВиконуючи зазначений блок завдань, студент повинен:
Завершальним етапом проходження виробничої практики є написання звіту, вимоги до написання якого наведені нижче. 3. Методичні вказівки щодо виконання завданьПри виконанні завдання 1 студент повинен детально ознайомитися з формою 50 с/г річної звітності підприємства «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за___ рік», опрацювати «Баланс» та «Звіт про фінансові результати діяльності» за останні 3 роки. Для здійснення розрахунків доцільно користуватися методикою, що наведена в навчальній літературі, яку використовували при вивченні дисциплін «Економіка підприємства» та «Основи наукових досліджень». Зробити відповідні висновки. При виконанні завдання 2 студент повинен:
Рис.1. Базові схеми департаменталізації
Зробити відповідні висновки. При виконанні завдання 3 студент:
Зробити відповідні висновки.
При виконанні завдання 4 студент повинен:
Зробити відповідні висновки. При виконанні завдання 5 студенту необхідно обговорити з керівником практики від підприємства вплив державного та регіонального регулювання на діяльність підприємства, визначити посадових осіб, які здійснюють таке регулювання в регіоні. Крім того, у юридичному відділу встановити основи орендної політики підприємства: кількість орендодавців, середній розмір земельного паю, термін оренди, вартість оренди тощо. Обов’язковим завданням є дослідження загальної системи оподаткування на підприємстві та засвоєння методики розрахунку основних податків та зборів. Дану інформацію можна отримати у фінансово-економічному, планово-економічному відділі чи бухгалтерії. Додатково встановити, чи отримувало підприємство за останні 3 роки субсидії чи іншу фінансової допомогу від державних та регіональних органів самоврядування. Зробити відповідні висновки. 4. Організація проведення практики4.1.Вибір бази практикиПрактика студентів вищих навчальних закладів проводиться на базах практики, які мають відповідати вимогам програми. Визначення відповідності баз практики здійснюється завідувачем кафедри економіки агропромислових формувань. Студенти можуть самостійно з дозволу керівника практики підбирати місце проходження практики і пропонувати його для використання. Разом з цим вибір бази практики може підбиратися з переліку баз практики, що подається керівником практики від кафедри. При цьому зазначений перелік баз практики щороку оновлюється. З базами практики (підприємствами будь-яких організаційно-правових форм і форм власності) університет завчасно укладає договори на її проведення за відповідною формою. Договір на проходження практики укладається не пізніше одного місяця до початку практики та одночасно узгоджується зміст і терміни проходження практики (для цього випускаюча кафедра подає для розгляду на базу практики програму проходження практики). Тривалість дії договорів погоджується договірними сторонами. 4.2. Керівництво практикоюВідповідальність за організацію, проведення і контроль практики покладається на кафедру економіки і менеджменту агробізнесу. В підприємствах практикою студентів керують:
Виконання програми виробничої практики контролює декан факультету економіки АПК, керівник виробничої практики від кафедри і начальник відділу навчально-виробничої практики КНЕУ. При підготовці до проведення практики керівник від університету зобов’язаний: - перед початком практики проконтролювати підготовленість баз практики; - забезпечити проведення всіх організаційних заходів перед від’їздом студентів на практику: провести інструктаж про порядок проходження практики та з техніки безпеки, надати студентам-практикантам необхідну документацію (направлення, програми, щоденник, календарний план, індивідуальне завдання, методичні рекомендації тощо), перелік яких встановлює кафедра економіки і менеджменту агробізнесу; - повідомити студентів про систему звітності з практики, прийняту на кафедрі, а саме: подання письмового звіту, інформація щодо оформлення завдання, підготовки доповіді тощо; - у тісному контакті з керівником практики від бази практики забезпечити високу якість її проходження згідно з програмою; - контролювати забезпечення нормальних умов праці і побуту студентів та провести з ними обов’язкових інструктажів з охорони праці і техніки безпеки; - контролювати виконання студентами-практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку, вести або організовувати ведення табеля відвідування студентами бази практики; - у складі комісії приймати залік з практики; - подати завідувачу кафедри письмовий звіт про проведення практики із зауваженнями і пропозиціями щодо поліпшення практики студентів. Керівник практики студентів від підприємства повинен: - забезпечити проведення обов’язкового інструктажу з охорони праці та техніки безпеки; - у перші дні практики ознайомити студентів з характером діяльності підприємства, його виробничою структурою, технологією та організацією виробництва; - разом зі студентом згідно з тематичним практики скласти індивідуальний календарний план проходження практики за формою, що передбачена в щоденнику, і узгодити його з керівником практики від університету; - забезпечити кожного студента робочим місцем, кваліфікованим спеціалістом на робочому місці, документами та звітністю, передбаченою програмою практики, зокрема при необхідності надавати такі документи: річну звітну документацію підприємства (форми № 1-5, форму № 50-сг, форму №6-мех (місячна, річна), форму №1-НПП, форму №1-П, форму №1-ПВ та ін.), технологічні карти, схеми виробничих процесів тощо; - надавати студентам всі пояснення, яких вони потребують під час проходження практики; - систематично перевіряти записи в щоденнику, оцінювати роботу студента за день; - контролювати ритмічність роботи студента, вимагати подання звіту про практику з попереднього робочого місця; - повідомити керівника практики від кафедри або безпосередньо завідувача кафедри про всі порушення трудової дисципліни та внутрішнього розпорядку студентом. 4.3. Оформлення звіту та його структураСтудент складає звіт про виробничу практику одночасно з її проходженням на відповідному робочому місці й у встановлений строк подає його на кафедру. До оформлення звіту висуваються загальні вимоги встановлені для всіх видів студентських робіт. Зокрема звіт з виробничої практики повинен складатися з таких частин:
Вступ. 1. Економічна характеристика підприємства та його виробничого напрямку діяльності. 2. Аналіз ефективності менеджменту на підприємстві. 3. Аналіз системи управління витратами. 4. Аналіз господарських рішень та оцінювання ризиків, які виникають в результаті операційної діяльності підприємства. 5. Оцінка впливу державного та регіонального управління на діяльність підприємства. Загальні висновки. Додатки. У вступі студент коротко описує мету, зміст, об’єкт та предмет дослідженні, наводить основні завдання, які поставлені перед студентом під час проходження практики, коротко наводить кінцеві результати дослідження. Орієнтовний обсяг – 2 ст. У першому розділі звіту студент дає техніко-економічну характеристику підприємства, зазначає його виробничий напрямок, оцінює ефективність спеціалізації, робить короткі висновки щодо отриманих результатів. Орієнтовний обсяг – 4-6 ст. У другому розділі звіту студент описує систему менеджменту підприємства, аналізуючи функції планування, організації, мотивації та контролю, а також окреслює проблему та пропонує її обґрунтоване вирішення. Орієнтовний обсяг – 6-8 ст. Третій розділ звіту студент повинен дослідити витрати підприємства, де і як вони формуються, яким має бути їх контроль, що впливає на їх величину. Орієнтовний обсяг – 6-8 ст. У четвертому розділі звіту студент повинен описати: які стилі прийняття господарських рішень характерні для керівника та які методи переважають при прийнятті рішень; проаналізувати ризики, характерні для обраної галузі господарювання, фактори ризику, можливі наслідки і заходи, які необхідно здійснити для зниження негативних наслідків настання ризикової ситуації; визначити можливість і доцільність страхування від настання несприятливих подій для підприємства. Орієнтовний обсяг – 6-8 ст. У п’ятому розділі звіту студент повинен дослідити вплив державного та регіонального управління на результативність діяльності підприємства, встановити ефект такого впливу та описати механізм оподаткування на підприємстві. Орієнтовний обсяг – 4-6 ст. Загальний висновок має бути лаконічним та ґрунтовним, розкривати головні особливості функціонування підприємства в цілому, висвітлювати пропозиції щодо удосконалення рівня менеджменту в підприємстві. Орієнтовний обсяг – 2-3 ст. Додатки складаються з копій фінансової (обов’язково форми 1 і 2) і статистичної звітності підприємства, виробничої програми, первинної документації, яка була використана для виконання поставлених завдань виробничої практики. В цілому, звіт про проходження виробничої практики повинен бути виконаний обсягом 35-40 ст. друкованого тексту формату А4, TNR, розмір кегля 14, інтервал 1,5, розмір полів: ліве, верхнє, нижнє – 25 мм, праве - 15 мм. Перший (титульний) аркуш не нумерується, далі застосовується наскрізна нумерація. Відповідно до встановленого графіком терміну студент зобов'язаний подати звіт науковому керівникові для перевірки. Готова робота подається на рецензію не пізніше першого робочого дня після завершення практики. 4.4. Оцінювання та захист звітуПісля закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми та індивідуального завдання. Загальна і характерна форма звітності студента за практику – це подання письмового звіту, підписаного безпосередньо керівником від бази практики. Письмовий звіт разом з іншими документами, установленими навчальним закладом (щоденник, характеристика та інше), подається на рецензування керівнику практики від навчального закладу. Звіт має містити відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуального завдання, мати висновки і пропозиції, додатки. Оформляється звіт за вимогами, які наведені вище. Звіт з практики захищається студентом (з диференційованою оцінкою) в комісії, призначеній завідувачем кафедри До складу комісії входять керівники практики від вищого навчального закладу і, за можливості, від баз практики, викладачі кафедри, які викладали практикантам спеціальні дисципліни. Під час захисту звітів студенти мають показати глибокі знання з теорії та практики, критично оцінити чинну практику, довести обґрунтованість і доцільність своїх пропозицій щодо її вдосконалення. Загальне оцінювання звіту здійснюється за наступними складовими: а) відгук керівника практики від підприємства – 0-10 балів; б) відгук керівника практики від університету – 0-60 балів: - за оформлення, комплексність та своєчасність подання звіту – 0-5 балів; - за зміст та якість виконаного першого розділу – 0-10 балів; - за зміст та якість виконаного другого розділу – 0-15 балів; - за зміст та якість виконаного третього розділу – 0-10 балів; - за зміст та якість виконаного четвертого розділу – 0-10 балів; - за зміст та якість виконаного п’ятого розділу – 0-10 балів; в) захист звіту – 0-30 балів; - презентація результатів практики – 0-5 балів; - відповіді на питання – 0-25 балів. Підсумкова оцінка за захист звіту про проходження практики визначається за чотирибальною системою: «відмінно» – 90-100 балів; «добре» – 70-89 балів «задовільно» – 60-69 «незадовільно» – до 60 балів. Оцінка за практику вноситься в заліково-екзаменаційну відомість і в залікову книжку студента за підписами членів комісії. Підсумки кожної практики обговорюються на засіданнях кафедри, Вченої ради факультету і навчального закладу. Регламент організації конкретного виду практики щороку уточнюється і розміщується на сайті університету.
5. Збір інформації для написання курсової роботи з дисципліни «Менеджмент агропромислових формувань»
В 7-му навчальному семестрі студенти спеціалізації «Менеджмент агробізнесу» вивчатимуть дисципліну «Менеджмент агропромислових формувань», на базі якої обов’язковим є написання курсової роботи. Враховуючи вищезазначене, до прибуття на підприємство для проходження виробничої практики студент вже має обрати та затвердити тему курсової роботи, узгодити план її написання з науковим керівником, а також знати, яку інформацію слід зібрати для написання курсової роботи. Інформація, необхідна для написання курсової роботи, може виходити за межі вищенаведених завдань з виробничої практики. Проте обов’язковим залишається наступні форми статистичної звітності: форми №1-5, форма №50-сг, технологічні карти (схеми виробничих процесів для переробних підприємств).
6. Список рекомендованих джерел інформації
|