|
Управління витратамиДата публикации: 13.08.2017 15:53
Міністерство освіти і науки України ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»
Кафедра фінансів
Методичні вказівки до виконання контрольної розрахункової роботи з дисципліни
«Управління витратами»
для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки «Фінанси і кредит»
Івано-Франківськ-2014 Методичні вказівки до виконання контрольної розрахункової роботи з дисципліни «Управління витратами»для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки «фінанси і кредит». Укладач: доц. Білий М.М. – 21 с.
Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансів ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника. Протокол № 2 від «11» вересня 2014 р.
ЗМІСТ
Вступ.............................................................................................................................4 Рекомендації щодо написання та оформлення контрольної роботи...................5 Варіанти контрольної роботи.................................................................................6 Завдання для виконання контрольних робіт.........................................................6 Критерії оцінювання……………………………………………………………….18 Список літератури.....................................................................................................19 Додаток А Зразок оформлення титульної сторінки контрольної роботи…...….21 ВСТУП
Управління витратами є синтетичною галуззю знань, де використовується термінологія та методи інших дисциплін. «Управління витратами» як навчальна дисципліна спирається на економічну теорію, економіку підприємства, управлінський облік, економічний аналіз й інші галузі знань. Метою дисципліни „Управління витратами” є формування у студентів умінь і практичних навичок для вирішення складних завдань управління витратами на підприємстві з урахуванням конкретної виробничої ситуації. Завдання: привести у відповідність теоретичні знання основних аспектів управління витратами на підприємстві; набути необхідних практичних знань у питаннях прогнозування та поточного планування витрат, визначення витрат на стадіях життєвого циклу продукції; висвітлити особливості застосування сучасних методів управління витратами. У результаті вивчення дисципліни „Управління витратами” студент повинен знати: основи обліку, контролю, прогнозування, планування та аналізу витрат виробництва. Студент повинен уміти: - обґрунтувати вплив організації матеріального постачання на витрати; - розраховувати точку беззбитковості підприємства на основі аналізу „витрати – випуск – прибуток”; виявляти основні проблеми використання ресурсів підприємства та обґрунтувати шляхи їх вирішення. Важливим засобом підвищення ефективності вивчення дисципліни є підготовка і написання студентом контрольної роботи. Контрольна робота з дисципліни „Управління витратами” сприяє глибокому її засвоєнню, розвитку навичок самостійної науково-пошукової діяльності. У ході виконання контрольної роботи студенти набувають навичок самостійної роботи з монографічною та періодичною літературою; систематизації та узагальнення фактичного матеріалу, користування науковою термінологією. Дані методичні вказівки містять рекомендації щодо вибору варіанта, написання та оформлення контрольної роботи, а також питання для підготовки до заліку з дисципліни „Управління витратами”.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАПИСАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
Метою виконання контрольної роботи є набуття навичок роботи з науковою літературою, підручниками, посібниками, газетними та журнальними статтями, іншими джерелами. Студент повинен коротко викласти зміст вибраної теми, проаналізувати питання і визначити своє бачення проблеми. Робота повинна бути виконана в учнівському зошиті або на аркушах форматом А4. Обсяг роботи 15–20 аркушів. На першій сторінці необхідно вказати тему контрольної роботи, на другій подається її план та список використаної літератури. Зразок оформлення титульної сторінки контрольної роботи наведено у додатку А. У правому нижньому кутку вкажіть домашню адресу. У верхньому правому кутку – номер залікової книжки. Підготовлена робота висилається або здається на кафедру “Економіка” (39600, Кременчук, б-р. Пушкіна, 3, КДУ, корпус № 5, к. 5409) не пізніше як за місяць до початку екзаменаційної сесії. Якщо студент надсилає контрольну роботу, він повинен при написанні адреси ВНЗ обов¢язково вказати і прізвище, ім¢я та по батькові викладача, який читає курс . Захист контрольної роботи проводиться за графіком, затвердженим деканатом. Без захисту контрольної роботи студент не допускається до здачі іспиту. Мовою написання контрольної роботи повинна бути українська. Але студенти, які не володіють вільно українською мовою, можуть виконати її російською.
ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
Варіант контрольної роботи слід визначити за двома останніми цифрами залікової книжки за допомогою наведеної таблиці:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ Тема 1. Основні засади управління витратами на підприємстві 1. Сутність витрат, види та форми собівартості продукції. 2. Особливості витрат як елемента управління. 3. Основні завдання управління витратами на підприємстві. 4. Види собівартості продукції. Форми собівартості продукції. 5. Функції управління витратами. 6. Принципи управління витратами.
Задача Розглядається питання щодо виробництва нового виду продукції. За попередніми оцінками, змінні витрати на виробництво одиниці продукції наступні: прямі матеріальні витрати – 18,5 грош. од., прямі трудові - 4,25 грош. од., допоміжні матеріали – 1,1 грош. од., комерційні витрати – 2,8 грош. од., інші витрати – 1,95 грош. од. Постійні витрати за рік дорівнюють: амортизація – 36000 грош. од., витрати на рекламу - 45000 грош. од., інші – 11400 грош. од. Ціна реалізації за планом – 55,00 грош. од. Завдання:
а) досягнення критичної точки; б) отримання прибутку у розмірі 70224 грош. од.
Література: [1, 4, С.398-410; 5, С. 133-139; 11, С.4-8; 13, С. 5-23]
Тема 2. Класифікація витрат на виробництво 1. Завдання та основні ознаки класифікації витрат. 2. Класифікація витрат на виробництво. 3. Залежність витрат від обсягів виробництва. 4. Лінійна залежність та релевантні рівні. Задача Підприємство виробляє один вид продукції. Постійні витрати за рік становлять 6000 грош. од. Ціна реалізації одиниці продукції 16 грош. од., змінні витрати - 8 грош. од. на одиницю продукції. Попит на продукцію є досить високим, діапазон виробництва підприємства від 600 до 2500 од. Поточний обсяг реалізації становить 1500 од. Визначити:
Література: [1, 4, С.15-18; 10, С.7-21; 13, С. 5-23]
Тема 3. Концепції та методи управління затратами 1. Концепція затратоутворювальних чинників. 2. Методи управління затратами. 3. Система „стандарт-кост”. 4. Система „директ-костинг”. Зіставлення розрахунку повних та часткових витрат. 5. Загальна система управління витратами. Задача В період з 2009 р. по 2011 р. підприємство працювало з дев’ятьма постачальниками основної сировини та матеріалів, дані про річний обіг з якими за 2011 р. подано в таблиці 1. На основі даних таблиці 1 провести АВС – аналіз постачальників основної сировини та матеріалів, заповнити таблицю 2 та зробити висновки. Таблиця 1 Дані про постачальників основної сировини та матеріалів ПАТ „КрКЗ” (2011 рік)
Таблиця 2 АВС – аналіз даних про постачальників основної сировини та матеріалів ПАТ „КрКЗ”
Література: [1; 5, С. 15-29; 7, С. 25-29; 12, С. 17-25;13, С.30-47]
Тема 4 Контроллінг 1. Контроллінг. Стратегічний контроллінг. Оперативний контроллінг. 2. Суми покриття. Розрахунок сум покриття та внеску виробів у прибуток підприємства. Задача Базові дані (тис. грн.): Чистий доход (виручка) від реалізації продукції 1000 ; Змінні витрати-600; Постійні витрати-300; Прибуток від операційної діяльності-100.
Література: [5, С. 23-34; 8, С. 25-2]
Тема 5 Аналіз „витрати – випуск - прибуток” 1. Завдання аналізу „витрати – випуск - прибуток”. 2. Точка беззбитковості на основі аналізу „витрати – випуск - прибуток”. Маржинальний прибуток. „Ціна беззбитковості”. 3. Точка беззбитковості та визначення короткотермінового результату на основі сум покриття. Критерії правдивості моделі. 4. Розрахунок прибутку на основі суми покриття у короткостроковому періоді. 5. Графіки беззбитковості: на основі змінних витрат, з диференціацією постійних витрат по рівням покриття, з диференціацією постійних витрат по статтям витрат. Задача Дані про витрати на виконання окремих замовлень ремонтно-механічного цеху наведено у таблиці. Розробити калькуляцію виробничої собівартості окремих замовлень структурних підрозділів (цеха № 1-4) ремонтно - механічного цеху.
Література: [1; 5, С. 11-29; 7, С. 5-19; 11, С.49-56; 13, С.251-252] Тема 6. Прогнозування та планування витрат 1. Основні завдання планування витрат. 2. Визначення обсягу витрат при поточному плануванні. Короткострокове та довгострокове планування. 3. Розрахунок витрат, що є допустимими. 4. Взаємозв’язок капітальних вкладень, поточних витрат та доходності підприємства. 5. Порядок розробки кошторису витрат. 6. Вплив інфляції на вибір та прийняття рішень. Задача За попередніми оцінками, змінні витрати на виробництво одиниці продукції наступні: прямі матеріальні витрати – 20 грош. од., прямі трудові – 5,12 грош. од., допоміжні матеріали – 1,6 грош. од., комерційні витрати – 2,1 грош. од., інші витрати – 1,97 грош. од. Постійні витрати за рік дорівнюють: амортизація – 38000 грош. од., інші – 15800 грош. од. Ціна реалізації за планом – 68,00 грош. од. Завдання:
а) досягнення критичної точки; б) отримання прибутку у розмірі 72224 грош. од.
Література: [1; 8, С.39-45; 13, С.295-310]
Тема 7. Визначення витрат на стадіях життєвого циклу продукції 1. Зв’язок параметрів та структури життєвого циклу продукту. 2. Витрати по стадіям життєвого циклу продукту. 3. Визначення та нормування витрат з метою стабілізації та зниження.* 4. Основні групи методів розрахунку окремих елементів витрат: евристичні, математико-статистичні, системні, методи технічного нормування, розрахунково-аналітичні, калькулювання. Задача На базі даних, що нижче наведенні в таблиці, визначити: 1) Виробничу собівартість продукції; 2) структуру витрат підприємства та її динаміку. Вказати можливі причини відхилення витрат по окремих статтях; 3) виділити статті прямі та непрямі, умовно-постійні, змінні витрати, прості та комплексні; (ум. грош. од.)
Література: [1; 5, С. 11-29; 7, С. 18-29; 11, С.49-56; 13, С.251-252]
Тема 8. Витрати на якість продукції 1. Склад витрат на якість. 2. Співвідношення рівня витрат та необхідній якості продукції. 3. Основні характеристики якості продукції: показники призначення, техніко-економічні показники експлуатації, показники споживчих властивостей, надійність. 4. Використання функціонально-вартісного аналізу для зниження витрат на продукцію. 4. Витрати та конкурентоспроможність продукції. Задача У ході комплексної переробки сировини вироблено основна (П1) та попутна продукція (П2). Прямі витрати (окрім сировини) дорівнюють 25000 грн., на 1 грн. прямих витрат віднесено 0,085 грн. непрямих витрат. Визначити собівартість основної продукції. Таблиця 1
Література: [1; 12, С. 181-229; 13, С.191-202]
Тема 9. Управління запасами та витрати підприємства 1. Види запасів на підприємстві. 2. Облік матеріально-виробничих запасів. 3. Оцінка матеріальних запасів при їх списанні на витрати виробництва та витрати обігу. 4. Вплив управління запасами на витрати підприємства та економічний результат його роботи. Задача Розрахуйте виробничу собівартість одиниці продукції (кожного виду) на основі даних таблиці: Таблиця 1
Література: [1; 5, С. 11-29; 7, С. 5-19; 11, С.49-56; 13, С.251-252]
Тема 10. Оцінка собівартості продукції та визначення її прибутковості 1. Калькулювання собівартості, види калькуляцій, калькуляційна одиниця (об’єкт калькулювання). 2. Методи калькулювання собівартості продукції. 3. Способи (системи) віднесення витрат на продукт. 4. Способи калькулювання: прямий рахунок, сумування витрат, виключення витрат, розподілення витрат, нормативний. 5. Способи віднесення на собівартість продукції непрямих витрат. Задача 1 На основі даних, наведених у таблиці, розподілити витрати на утримання та експлуатацію обладнання на постійну та змінну частини.
Задача 2 Натуральний операційний ліверидж дорівнює 5. Ціновий операційний ліверидж дорівнює 8. Ціни знижуються на 5%. Натуральний обсяг реалізації збільшується на 7 %. Як змініться при заданій ситуації прибуток від реалізації? Література: [15, С. 21-36; 7, С. 75-89; 11, С.49-56; 13, С.89-102]
Тема 11. Формування та використання прибутку підприємства 1. Прибуток як фінансова категорія. 2. Управління використанням прибутку. 3. Класифікація факторів, які впливають на величину прибутку. 4. Основні напрями пошуку резервів збільшення прибутку. 5. Розподіл і використання прибутку підприємства. 6. Схема розподілу чистого прибутку. 7. Формування дивідендної політики. Задача 1 На основі нижче наведених даних розрахувати коефіцієнт реагування змінних витрат та дати оцінку характеру їх розвитку залежно від обсягу виробництва. Побудувати графік змінних витрат на весь обсяг виробництва та витрат на одиницю продукції.
Задача 2 Підприємство виготовляє і продає в середньому за рік 30 тис. виробів по ціні 70 грн. Змінні витрати на один виріб – 50 грн., річні постійні витрати – 3000 тис. грн. Скільки треба виготовляти (продавати) виробів, щоб за даних умов одержати 400 тис. грн. прибутку за рік ? Література: [1; 5, С. 11-29; 11, С. 5-19; 13, С.49-56; 19, С.137-167]
Тема 12. Планування (бюджетування ) витрат 1. Мета та сучасні проблеми планування. Основні елементи планування: прогнозування, підготовка поточних програм, бюджетне планування. 2. Мета та концепції підготування системи кошторисів (бюджетів). 3. Види бюджетних систем. Поточні та оперативні бюджети. Нерозривний бюджет як засіб забезпечення нерозривності процесу планування. 4. Операційні бюджети за центрами відповідальності. Фінансові бюджети, склад та зміст прогнозних фінансових документів. Фіксовані та гнучки бюджети. Розробка головного бюджету. Контроль за виконанням бюджетів.
Задача 1 У звітному періоді собівартість товарної продукції становила 320 тис. грош. од., витрати на 1 грош. од. товарної продукції - 0,75 грош. од. В очікуваному періоді витрати на 1грош. од. продукції планується знизити на 0,1, обсяг виробництва збільшити на 10%. Визначити загальну суму собівартості товарної продукції в очікуваному періоді. Задача 2 Натуральний операційний ліверидж дорівнює 3. Ціновий операційний ліверидж дорівнює 6. Ціни знижуються на 11%. Натуральний обсяг реалізації збільшується на 14 %. Як змініться при заданій ситуації прибуток від реалізації? Література: [15, С. 21-36; 7, С. 75-89; 11, С.49-56; 13, С.89-102]
Тема 13. Аналіз витрат при прийнятті короткострокових управлінських рішень 1. Точка беззбитковості. Припущення, що використовуються в аналізі поведінки витрат, прибутку та обсягу реалізації. 2. Інформація про витрати для прийняття рішень про обсяг виробництва, його структуру. 3. Альтернативні витрати, релевантність та прийняття рішень. Задача 1 Визначити залежність маржинального прибутку від структури витрат підприємства (варіанти А та В)
Задача 2 Базові дані (тис. грн.): Чистий доход (виручка) від реалізації продукції 1000 ; Змінні витрати-600; Постійні витрати-300; Прибуток від операційної діяльності-100. Чистий доход збільшується на 5 % за рахунок зростання цін. Розрахуйте приріст прибутку від операційної діяльності. Література: [4, С. 21-36; 7, С. 75-89; 11, С.49-56; 13, С.89-102]
Тема 14. Нормативний облік та система „стандарт-кост”
1. Поняття нормативних витрат, принципи, організація та порядок їх розрахунку. Види норм. 2. Використання нормативних витрат у калькулюванні собівартості продукції (робіт, послуг). 3. Система „стандарт-кост”, особливості обліку витрат і калькулювання продукції, переваги застосування. 4. Порівняльна характеристика нормативного методу та системи „стандарт-кост”. Задача На основі наведеної картки позамовного обліку витрат на виготовлення двигуна ОМД – 18 Н розрахувати виробничу собівартість замовлення, якщо відрахування на соціальні заходи 37,5 %, витрати по утриманню і експлуатації обладнання – 35 %, загальновиробничі витрати 30 % до основної заробітної плати виробничих робітників. За даними актів про брак за січень, лютий, березень брак складає 26,12, 60 грн. Відповідно. Заповнити картку обліку витрат. Картка обліку витрат, грн.
Література: [6, С. 21-36; 7, С. 75-89; 11, С.41-53; 15, С.9-12]
КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ Основна
Додаткова 10.Грещак М. Г., Коцюба О. С. Управління витратами: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. — К.: КНЕУ, 2002. — 131с. 11.Данилюк О.М., Лещій В.Р. Теорія і практика процесно-орієнтованого управління витратами. - Івано-Франківськ: Мікс., 2002. - 248 с. 12.Економічний аналіз: Навчальний посібник / М.А. Болюха, В.З. Бучевський, М. Л. Горбаток; за ред. акад. НАНУ, проф. М.Г. Чумаченка. - К.: КНЕУ, 2001.-540 с. 13.Котляров С. А. Управление затратами.- СПб: Питер, 2002. – 101 с. 14.Славников Д.В. Аналитические инструменты управления затратами в системе контроллинга. – Мн.: РЕГИСТР, 2007. – 160 с. 15.Череп А.В. Аналіз виконання планових завдань по зниженню собівартості продукції / А.В. Череп // Держава і регіони. – 2005. – №1. – С. 318-320. 16.Череп А.В. Аналіз обсягів реалізації продукції, що впливають на собівартість // Економіка: проблеми теорії та практики: зб. наук. праць / А.В.Череп. – Дн-ськ, 2005. – Вип. 198, Т.2. – С. 368-372. 17.Череп А.В. Аналіз собівартості продукції як необхідна передумова ефективного господарювання підприємств // Наукові записки: зб. наук. праць / А.В. Череп. – Тернопіль: ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2004. – Вип. 17. – С. 238-241. 18.Череп А.В. Вплив бюджетного планування на собівартість продукції / А.В. Череп // Держава та регіони. – 2003. – №4. – С. 223-225. 19.Шульга В.М. Механізм стратегічного управління витратами як засіб досягнення конкурентних переваг/ В.М. Шульга // Економічні науки: Збірник наукових праць. – Ч.4. –Випуск 1(3). – Луцьк. – 2006. – С. 108-115. 20.Юровский Б.С. Себестоимость продукции: планирование, учёт, анализ: Методические рекомендации. – К.: ООО Центр экономических исследований и управленческого консультирования «Консульт», 2002. – 234 с.
Додаток А Зразок оформлення титульної сторінки контрольної роботи
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Прикарпатський національний УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ В. СТЕФАНИКА
КОНТРОЛЬНА РОБОТА з навчальної дисципліни „УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ“ варіант № _____________________________ _____________________________
Факультет – економічний Кафедра – фінансів Спеціальність_________________ Група _______________________ Студент (ка)__________________ _____________________________ № зал. кн.____________________ Керівник_____________________ _____________________________
Івано-Франківськ 2014 |