Методичні вказівки до виконання та захисту курсової роботи з дисципліни «Економіка підприємства» для студентів економічних та менеджерських спеціальностей денної та заочної форм навчання / М.В. Маслак. – Х.: Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», 2018. – 16 с.
Укладач: к.е.н., ст.викл. М.В. Маслак
Рецензент: д.е.н., проф. Перерва Петро Григорович, завідувач кафедри менеджменту інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин
Кафедра менеджменту інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин
потужність підприємства. Нематеріальні активи підприємства 11
Додаток Б. Оборотні кошти підприємства 12
Додаток В. Собівартість продукції підприємства 13
Додаток Г. Прибуток і рентабельність підприємства 14
Додаток Д. Зразок титульного аркуша курсової роботи 15
1 НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІ ТА ЗАДАЧІ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Курсова робота з дисципліни «Економіка підприємства» передбачена робочим навчальним планом.
Виконання курсової роботи ставить своєю метою закріплення теоретичних знань, отриманих студентами на лекціях та практичних заняттях, а також в процесі самостійної роботи, і набути навички розрахунку основних показників діяльності підприємства.
Основними задачами курсової роботи є наступні:
розвиток у студентів навичок самостійної роботи;
навчання проведенню елементарних економічних розрахунків;
вміння проводити аналіз економічних показників, робити відповідні висновки;
набуття досвіду використання спеціальних літературних джерел.
Сучасний етап розвитку суспільства потребує від кожного економіста глибоких знань, оволодіння якими повинне сприяти формуванню сучасного економічного мислення, заповзятливості, вихованню вміння організувати роботу ефективно і якісно.
Під час розробки курсового проекту студенти повинні грамотно виконувати розрахунки основних економічних параметрів діяльності підприємства та їх аналізувати, чітко формулювати економічні поняття, оцінювати ефективність використання ресурсів.
Робота складається з 2-х частин: теоретичної і розрахункової. При підготовці теоретичної частини курсової роботи кількість використаних джерел має становити не менше 10; розкривається теоретичний блок, пов'язаний з опрацюванням (індивідуально, за номером студента у списку групи.
2 ОРГАНІЗАЦІЙНІ МОМЕНТИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Курсову роботу студент виконує самостійно, періодично консультуючись з керівником. Під час написання курсової роботи студент повинен: отримати завдання; при виконанні курсової роботи використовувати матеріали інформаційного та методичного забезпечення; відвідувати консультації керівника та враховувати його зауваження і оперативно виконувати методичні вказівки; подати готову роботу на перевірку керівником не пізніше, ніж за три дні до захисту; систематизувати основні положення курсової роботи й захистити її.
Керівник курсової роботи повинен: керувати виконанням курсової роботи відповідно до аудиторних занять і графіка консультацій; перевірити та оцінити якість її виконання.
3 ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА
(гр. БЕМ-47 а,б)
Правові основи діяльності підприємства та їх вплив на здійснення ним господарської діяльності.
Особливості організаційно-правової форми підприємства при здійсненні ним господарської діяльності.
Основні промислово-виробничі фонди. Їх роль у досягненні кінцевих результатів господарської діяльності підприємства.
Спрацювання, амортизація та відтворення основних засобів на підприємстві.
Ефективність відтворення та використання основних засобів підприємства.
Оборотні кошти підприємства. Їх роль у досягненні кінцевих результатів господарської діяльності підприємства.
Нормування оборотних фондів на підприємстві. Їх роль у досягненні кінцевих результатів господарської діяльності підприємства.
Персонал підприємства. Класифікація та структура персоналу на підприємстві.
Визначення потреби в кадрах. Їх роль у досягненні кінцевих результатів господарської діяльності підприємства.
Вплив системи навчання персоналу на діяльність підприємства.
Продуктивність праці. Визначення впливу окремих факторів на продуктивність праці.
Роль продуктивність праці у досягненні кінцевих результатів господарської діяльності підприємства.
Матеріальне стимулювання праці працівників підприємства. Його роль у досягненні кінцевих результатів господарської діяльності підприємства.
Оплата праці різних категорій персоналу підприємства.
Державне регулювання оплати праці на підприємстві.
Тарифна система оплати праці на підприємстві.
Форми та системи оплати праці на підприємстві.
Витрати підприємства та їх вплив на результати господарської діяльності підприємства.
Непрямі витрати підприємства та порядок віднесення на одиницю продукції.
Обґрунтування та вибір методів установлення цін на продукцію (послуги) підприємства.
Рентабельність як відносний показник ефективності діяльності підприємства.
Інвестиції та джерела їх формування.
Оцінка ефективності виробничих інвестицій.
Лізинг як одна із форм інвестицій.
(гр. БЕМ-67а, БЕМ-77)
Розвиток персоналу підприємства.
Джерела формування прибутку підприємства та методи його обчислення.
Податки в системі державного регулювання діяльності підприємства.
Необхідність бізнес-планування в господарській діяльності підприємства.
Конкурентоспроможність продукції підприємства, її складові та методика обчислення.
Конкурентоспроможність підприємства, її складові та методика обчислення.
Система показників для оцінки ефективності господарської діяльності.
Собівартість продукції та методи її визначення.
Економічна сутність, структура і класифікація основних фондів підприємства.
Склад, структура і класифікація оборотних коштів підприємства
Нормування оборотних коштів підприємства.
Показники і методи вимірювання продуктивності праці. Фактори і резерви зростання продуктивності праці.
Нематеріальні активи підприємства та їх оцінка.
Оцінка фінансово-економічного стану підприємства.
Кошторис та собівартість: порівняльний аналіз зазначених категорій в економіці підприємств.
Відрядна форма оплати праці та її система.
Поняття собівартості продукції. Характеристика кошторису витрат.
Економічна безпека підприємства та його антикризова діяльність.
Аналіз рівня беззбитковості.
Банкрутство і ліквідація підприємства.
Етапи і методи встановлення цін на продукцію.
Методи обліку і калькулювання фактичної собівартості продукції.
Фактори зниження собівартості продукції.
Фактори мотивації праці працівників підприємства.
Основні розрахунки за лізинговими платежами.
4 РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА
У розрахунковій частині курсової роботи проводиться вирішення наступних завдань:
Завдання 1. Розрахунок фондовіддачі, фондомісткості, фондоозброєності (Додаток А);
Завдання 2. Визначення коефіцієнта оборотності, тривалість одного обороту, абсолютне і відносне зміна оборотних коштів за рахунок зміни коефіцієнта оборотності (Додаток Б);
Завдання 3. Визначення виробничої та операційної собівартість по випуску продукції та основного напрямку зниження собівартості продукції (Додаток В);
Завдання 4. Визначення суми змінних і постійних витрат, маржинальної витрати, чистого прибутку до вирахування податків, точки беззбитковості, а також питома вага маржинального доходу в обсязі продаж (Додаток Г).
Розрахункова частина виконується за варіантами.
5 ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ТЕКСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Загальні вимоги до оформлення виконаної курсової роботи такі: чіткість побудови, логічна послідовність викладу матеріалу, перспективність аргументації, стислість і точність визначень, що виключає можливість неоднозначного їх тлумачення, доказовість висновків.
Середній обсяг роботи: 30-35 друкованих пронумерованих сторінок (перша сторінка - титульний аркуш). Текст оформлюють на аркушах формату А4 (210x297), 14 шрифт Times New Roman через 1,5 інтервал. Поля: верхнє і нижнє - 20 мм, праве – 15-20 мм, ліве – 20-30 мм. Всі ілюстрації, таблиці і формули нумерують арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу. Нумерація складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації (таблиці, формули), відокремлених крапкою (наприклад, 3.2 - другий рисунок третього розділу). Номер і назву ілюстрації розміщують під ілюстрацією по центру:
Рис. 3.2 – Назва рисунку.
Номер і назву таблиці розміщують над таблицею, вказують один раз зліва над першою частиною таблиці.
Таблиця – Назва таблиці
Над іншими частинами тієї самої таблиці, розміщеної на наступних сторінках, пишуть:
Продовження табл….
із зазначенням номера таблиці. Заголовки граф таблиці починаються з великої літери, а підзаголовки - з малої, якщо вони складають одне речення із заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з великої літери. Заголовки і підзаголовки граф указують в однині. На всі ілюстрації і таблиці, наведені в розділі, мають бути посилання в текстовій частині.
Переліки можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою (другий рівень деталізації). Переліки першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу. Другого рівня - з відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.
У тексті не дозволяється скорочувати слова, за винятком загальноприйнятих.
Необхідно давати розшифровку означень у формулах і вказувати їх одиниці виміру.
Список використаних джерел оформлюють згідно вимог Департаменту атестації кадрів до оформлення наукових робіт. В курсовій роботі повинні бути посилання на кожне використане джерело зі списку у формі [номер використаного джерела у списку, с. номер сторінки]. Список використаних джерел формується по мірі згадування у тексті курсової роботи.
Додатки слід розміщувати в кінці роботи і позначати послідовно великими літерами української абетки, наприклад, «Додаток А», «Додаток Б» тощо. Додатки повинні мати спільну з рештою матеріалу наскрізну нумерацію сторінок. До захисту курсову роботу слід подавати зброшурованою і підшитою в окремій папці.
Курсова робота (виконується тільки українською мовою, для іноземців - за бажанням, російською) складається з таких частин:
1) титульний аркуш;
2) завдання на курсову роботу (вихідні дані до розрахункової та реферативної частин роботи);
3) анотація (реферат) (виконується українською мовою); лаконічно вказати: зміст роботи, обґрунтування та розрахунки, обсяг роботи в аркушах, кількість рисунків, таблиць, використаної літератури. Анотація виконується на окремому стандартному аркуші;
4) зміст (виконується на окремому стандартному аркуші);
6) теоретична частина: необхідно повністю розкрити зміст запропонованої теми і доповнити матеріалом, який не було висвітлено на заняттях;
7) розрахункова частина: зміст цього розділу визначається цими методичними вказівками;
8) висновки (окрема одна сторінка): навести отримані результати, одержані у відповідних розділах курсової роботи, з зазначенням розрахованих показників;
9) список літератури: подати всі використані в курсовій роботі літературні джерела, кожне джерело оформлювати з усіма характеристиками, необхідними для його пошуку, на кожну позицію списку літератури обов’язково має бути посилання в курсовій роботі.
Терміни виконання та оцінювання: зазначені в Положенні про рейтингову систему оцінки успішності студентів з кредитного модуля (курсової роботи) «Економіка підприємства».
Варіанти завдання. Вибір студентом варіанту завдання визначається за порядковим номером студента у списку групи.
6 КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Для курсової роботи
Викладення матеріалу (теоретична та практична частини)
Оформлення роботи
Захист роботи
Сума балів
до 40
до 30
до 30
100
Шкала оцінювання: національна та ECTS
Сума балів за всі види навчальної діяльності
Оцінка ECTS
Оцінка за національною шкалою для заліку
90-100
A
Зараховано
82-89
B
Зараховано
74-81
C
Зараховано
64-73
D
Зараховано
60-63
E
Зараховано
35-59
FX
Не зараховано з можливістю повторного складання
0-34
F
Не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни
7 НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ
Основна література
Солодовник Л.М., Пономаренко П.І. Економіка виробничого підприємства: Навч. посібник. – Дніпропетровськ: Національний гірничий університет, 2004. – 269 с.
Аксенов, А.П. Экономика предприятия: Учебник / А.П. Аксенов, И.Э. Берзинь, Н.Ю. Иванова; Под ред. С.Г. Фалько. - М.: КноРус, 2013. – 350 c.
Базилевич, А.И. Экономика предприятия (фирмы): Учебник для бакалавров / В.Я. Горфинкель, А.И. Базилевич, Л.В. Бобков. - М.: Проспект, 2013. - 640 c.
Волков, О.И. Экономика предприятия: Учебное пособие / О.И. Волков, В.К. Скляренко. - М.: НИЦ ИНФРА-М, 2013. - 264 c.
Грибов, В.Д. Экономика предприятия: Учебник. Практикум / В.Д. Грибов, В.П. Грузинов. - М.: КУРС, НИЦ ИНФРА-М, 2013. - 448 c.
Жиделева, В.В. Экономика предприятия: Учебное пособие / В.В. Жиделева, Ю.Н. Каптейн. - М.: НИЦ ИНФРА-М, 2012. - 133 c.
Крум, Э.В. Экономика предприятия: Учебное пособие / Э.В. Крум. - Мн.: ТетраСистемс, 2013. - 192 c.
Паламарчук, А.С. Экономика предприятия: Учебник / А.С. Паламарчук. - М.: ИНФРА-М, 2013. - 458 c.
Тертышник, М.И. Экономика предприятия: Учебное пособие / М.И. Тертышник. - М.: ИНФРА-М, 2013. - 328 c.
Чалдаева, Л.А. Экономика предприятия: Учебник / Л.А. Чалдаева. - М.: Юрайт, 2011. - 348 c.
Чалдаева, Л.А. Экономика предприятия: Учебник для бакалавров / Л.А. Чалдаева. - М.: Юрайт, 2013. - 410 c.
Економіка підприємства: підручник / за заг. ред. С.Ф. Покропивного. – [2-ге вид., перероб. та доп.]. – К.: КНЕУ, 2003. – 528 с.
Додаткова література
Господарський кодекс України.
Цивільний кодекс України.
Податковий кодекс України
Національні стандарти (положення) бухгалтерського обліку.
Закони України:
- Про господарські товариства.
- Про кооперацію.
- Про амортизацію.
- Про оплату праці.
- Про інвестиційну діяльність.
- Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
Економіка виробничого підприємництва: навч. посіб. / Й. М. Петрович, І. О. Будіщева, І. Г. Устінова та ін.; за ред. Й. М. Петровича. - [3-тє вид., випр.]. - К.: Знання, КОО, 2002. - 405 с. - (Вища освіта ХХІ століття).
Харів П. С. Економіка підприємства: Збірник задач і тестів: навч. посіб. / Харів П. С. - К.: Знання-Прес, 2001. - 301 с.
Пасічник В. Г. Планування діяльності підприємства: навч. посіб. / Пасічник В. Г., Акіліна О. В. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 256 с.
Економіка та організація виробництва: метод. вказівки до проведення практ. занять для студ. приладобудівного ф-ту усіх форм навчання / Любимова К. О., Ткачук Н. В. - К.: НТУУ «КПІ», 2008. - 52 с.
Каплан Р. С. Функционально-стоимостной анализ: практич. применение / Роберт С. Каплан, Робин Купер ; [пер. с англ.]. - М.: Вильямс, 2007. - 352 с.
Додаток А
Завдання 1. Визначити величину фондовіддачі устаткування і коефіцієнта інтенсивного використання обладнання, а також фондомісткість, фондоозброєність, виходячи з таких даних (табл.1).
Таблиця 1
Показники
Величина за варіантами
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Вартість обладнання цеху, тис.грн.
15000
18000
14000
13000
12000
16000
17000
20000
22000
26000
15000
18000
14000
13000
12000
16000
17000
20000
22000
26000
Введено в експлуатацію обладнання вартістю, млн.грн.
45,6
48,4
46,3
43,4
41,5
42,4
47,6
44,3
43,6
48,5
45,6
48,4
46,3
43,4
41,5
42,4
47,6
44,3
43,6
48,5
Місяць введення
1,03
1,04
1,05
1,02
1,06
1,07
1,02
1,03
1,04
1,05
1,03
1,04
1,05
1,02
1,06
1,07
1,02
1,03
1,04
1,05
Вибуло обладнання вартістю, млн.грн.
20,4
23,2
25,1
19,8
15,6
19,3
20,6
19,8
15,7
26,3
20,4
23,2
25,1
19,8
15,6
19,3
20,6
19,8
15,7
26,3
Місяць вибуття
1,07
1,08
1,09
1,06
1,08
1,10
1,06
1,08
1,09
1,10
1,07
1,08
1,09
1,06
1,08
1,10
1,06
1,08
1,09
1,10
Обсяг випуску продукції, тис.т.
800,0
750,0
850,0
700,0
740,0
820,0
825,0
755,0
745,0
720,0
800,0
750,0
850,0
700,0
740,0
820,0
825,0
755,0
745,0
720,0
Ціна за 1 т., тис.грн.
30
40
50
35
25
28
33
36
38
44
30
40
50
35
25
28
33
36
38
44
Виробнича потужність (макс. можливий випуск продукції за рік), тис.т.
1000,0
1002,0
1005,0
1001,0
1003,0
1004,0
1006,0
1008,0
1010,0
1012,0
1000,0
1002,0
1005,0
1001,0
1003,0
1004,0
1006,0
1008,0
1010,0
1012,0
Чисельність промислово-виробничого персоналу, чол.
3000
3500
4000
3200
3600
3800
3900
3300
3700
3750
3000
3500
4000
3200
3600
3800
3900
3300
3700
3750
Додаток Б
Завдання 2. На підставі вихідних даних (табл. 2) визначити коефіцієнт оборотності (швидкість обороту ОБС), тривалість одного обороту ОБС, абсолютне і відносне зміну ОБС за рахунок зміни коефіцієнта оборотності.
Таблиця 2
Показники
Величина за варіантами
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Обсяг реалізованої продукції в першому кварталі
тис. грн.
3200
3100
3160
3300
3240
3280
3130
3270
3150
3210
3200
3100
3160
3300
3240
3280
3130
3270
3150
3210
Обсяг реалізованої продукції у другому кварталі
тис. грн.
3600
363
3570
3530
3550
3580
3620
3590
3650
3610
3600
363
3570
3530
3550
3580
3620
3590
3610
1600
Середні залишки продукції ОБС в І-му кварталі тис. грн.
800
790
780
810
820
750
840
760
830
770
800
790
780
810
820
750
840
760
830
770
Середні залишки ОБС в ІІ-му кварталі тис. грн
780
770
805
790
785
765
810
760
772
755
780
770
805
790
785
765
810
760
772
755
Додаток В
Завдання 3. На основі представлених даних визначити величини технологічної, цехової, виробничої і повної собівартості за всьому випуску продукції. Визначити основні напрямки (фактори, резерви, шляхи) зниження собівартості продукції. Визначити всі види собівартості одиниці продукції по кожному виробу. Отримані розрахункові дані представити у вигляді калькуляції собівартості виробу. Випускаються вироби: А, Б, В, Г, Д. На їх виготовлення витрачається сталь одного сорту. Норми витрат стали, електроенергії та основної заробітної плати на один виріб виражаються наступними даними (табл. 3, табл. 4). Ціна 1 кг сталі - 0,98 грн., 1 квт-ч електроенергії - 0,2 грн. Плановий випуск виробів: А - 4000 шт., Б - 11000 шт., В - 16 000 шт., Г - 6000 шт., Д - 10000 шт.
Таблиця 3.
Види витрат
Вироби
А
Б
В
Г
Д
Сталь, кг
1,4
0,8
0,9
1,6
1,9
Електроенергія на технологічні цілі, квт-ч
2,3
1,9
2,1
3,5
4,6
Основна заробітна плата, грн.
7,6
6,1
6,5
9,1
11,1
Таблиця 4
Показники
Величина за варіантами
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Загальна величина запланованої додаткової зарплати, грн.
23000
24000
25000
26000
27000
22000
21000
20000
19000
18000
23000
24000
25000
26000
27000
22000
21000
20000
19000
18000
Відрахування на соціальні заходи,%
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
39,6
Заплановані витрати на весь обсяг продукції за статтями калькуляції:
Відшкодування зносу спеціальних інструментів і пристроїв цільового призначення та інші спеціальні витрати, грн.
16300
17400
18310
19200
20000
15100
14800
16100
15480
15340
16300
17400
18310
19200
20000
15100
14800
16100
15480
15340
Витрати на утримання та експлуатацію устаткування (РСЕО), грн.
20500
19100
20400
21400
22100
17200
16100
18100
17300
17400
20500
19100
20400
21400
22100
17200
16100
18100
17300
17400
Загальновиробничі витрати, грн.
33500
34100
35200
36100
32300
32100
32500
32600
32700
33800
33500
34100
35200
36100
32300
32100
32500
32600
32700
33800
Адміністративні витрати, грн.
15600
16100
17100
18200
18000
13110
12100
14100
13000
13500
15600
16100
17100
18200
18000
13110
12100
14100
13000
13500
Інші виробничі витрати, грн.
5300
4700
4800
4900
5100
5200
5400
5500
4200
4350
5300
4700
4800
4900
5100
5200
5400
5500
4200
4350
Витрати на збут, грн.
19000
18000
19100
19150
20100
16100
15100
17100
16300
16100
19000
18000
19100
19150
20100
16100
15100
17100
16300
16100
Додаток Г
Завдання 4. На основі вихідних даних (табл. 5) визначити:
1) суму змінних і постійних витрат;
2) маржинальний дохід;
3) чистий прибуток до вирахування податків;
4) точку критичного обсягу продажів у вартісному та натуральному виразах;
5) питома вага маржинального доходу в обсязі продажів.
Побудувати графік визначення точки критичного обсягу продажів продукції.
Проаналізувати виробничу ситуацію, охарактеризувати показники, зробити висновки і в цілому оцінити ефективність виробництва і збуту.
Таблиця 5.
Показники
Величина за варіантами
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Обсяг продажу, тис. грн.
10000
12000
14000
15000
16000
18000
20000
23000
25000
30000
10000
12000
14000
15000
16000
18000
20000
23000
25000
30000
Виробнича потужність, шт.
1000
1100
1200
1500
2000
2100
2200
2400
2500
3000
1000
1100
1200
1500
2000
2100
2200
2400
2500
3000
Прямі матеріальні витрати,
тис. грн.
2000
2500
2700
3000
3500
3700
4000
4500
5000
6000
2000
2500
2700
3000
3500
3700
4000
4500
5000
6000
Пряма заробітна плата, тис. грн.
2010
2512
2714
3101
3510
3716
4102
4506
5014
6014
2010
2512
2714
3101
3510
3716
4102
4506
5014
6014
Заробітна плата управлінського та обслуговуючого персоналу, тис. грн.
700
800
850
750
900
950
1000
1100
1500
2000
700
800
850
750
900
950
1000
1100
1500
2000
Амортизація, тис. грн.
300
400
450
500
350
600
800
1000
1200
1500
300
400
450
500
350
600
800
1000
1200
1500
Витрати на рекламу, тис. грн.
500
600
700
650
750
550
800
1000
1900
1400
500
600
700
650
750
550
800
1000
1900
1400
Прямі накладні витрати, тис, грн.
500
480
490
520
600
700
750
800
900
1000
500
480
490
520
600
700
750
800
900
1000
Витрати на маркетингові дослідження, тис. грн.
1000
1100
1200
1400
1500
1700
2000
2500
3000
4000
1000
1100
1200
1400
1500
1700
2000
2500
3000
4000
Канцелярські витрати, тис. грн.
100
90
95
115
118
200
210
220
180
190
100
90
95
115
118
200
210
220
180
190
Додаток Д
Зразок титульного аркуша курсової роботи
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
«ХАРКІВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»
Навчально-науковий інститут економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу
Кафедра менеджменту інноваційного підприємництва та міжнародних економічних відносин
КУРСОВА РОБОТА
з дисципліни «Економіка підприємства»
на тему:
«Економічні показники діяльності підприємства»
Варіант №
Виконавець: студент гр.
ПІБ
Керівник: к.е.н., ст.викл.
Маслак Марія Володимирівна
Харків – 2018
Навчальне видання
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА» ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЕКОНОМІЧНИХ ТА МЕНЕДЖЕРСЬКИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ
Укладачі: д.е.н., проф. П. Г. Перерва
к.е.н., ст. викл. М. В. Маслак
Роботу до видання рекомендував проф. Погорєлов М.І.
Відповідальний за випуск проф. Матросов О.Д.
В авторській редакції
План 2018 р., поз. 143
Підп. до друку 18.09.2018 р. Формат 60 х 84 1/16. Папір офсетний